Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nic tak nie uczy cierpliwości w kuchni jak przygotowanie risotto ;-)))
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9991
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11542
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 551
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9991
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11542
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 551
Składniki
w rondelku na moim ulubionym miksie masło-oliwa z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulkę następnie wsypujemy ryż,mieszamy wszystko delikatnie,pomału tak aby wszystkie ziarenka ryżu złapały miks tłuszczu i tak przesmażamy ok.5 minut do momentu aż ryż nabierze szklistości
następnie cały czas mieszając nasz ryż dolewamy pomalutku białe wino i tu dalej mieszamy aż wino odparuje- dodanie wina nadaje niepowtarzalnego aromatu i charakteru dalej wlewamy po parę łyżek gorącego bulionu,cały czas mieszamy....mieszamy...dolewamy bulion...mieszamy...mieszamy ...dolewamy bulion i tak w kółko aż ryż będzie miał pożądaną konsystencję czyli bajecznie kremowy i delikatnie al dente w środku kolejne porcje bulionu w czasie w/ w mieszania dodajemy po wchłonięciu przez ryż porcji poprzedniej
kolejny i zarazem ostatni etap to dodanie do ryżu wcześniej startego parmezanu i masła-parę łyżek jednego i drugiego i o to chodzi ...tu właśnie po delikatnym przemieszaniu,ponownym mieszaniu ( powolne mieszanie na ogniu to ulubiona kwestia w naszym risotto...tak przygotowywany ryž to uwielbia ) otrzymujemy cudownie kremowe,obłędnie smaczne risottowe cudo ;-))) a i jeszcze w tym ostatnim etapie dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę
dodanie krewetek to już tylko formalność ;-) wcześniej rozmrożone i oczyszczone podsmażamy na zmiażdżonym czosnku i miksie olej -masło z dodatkiem drobno pokrojonej papryczki peperoni dodajemy sól,pieprz odsączone dodajemy do naszego risotta jeszcze z odrobiną pietruszki i przypraw,mieszamy i podajemy od razu dekorujemy listkami świeżego szpinaku I gotowe ;-) Życzę smacznego :-)