Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój autorski przepis. Przeczytałam kilka przepisów na to risotto, ale żaden nie rzucił mnie na kolana:) Jak zwykle więc wykazałam się inwencją twórczą i wyszło rewelacyjnie:)
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 58
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2276
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 58
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2276
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Składniki
Krewetki rozmrażamy. Odmrożone płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Wykonujemy marynatę z: 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, 3 zmiażdżonych ząbków czosnku, 1 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobiny ognistej mieszanki przypraw w młynku. Mieszamy. Do marynaty przekładamy odsączone krewetki i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Masło i 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Szklimy około 10 minut, po tym czasie do cebuli dodajemy odrobinę kolorowego mielonego pieprzu. Szklimy jeszcze ok. 2 minuty i wsypujemy ryż. Kiedy ryż stanie się szklisty, wtedy dolewamy wino i mieszamy co chwilę, aż wino odparuje. Wtedy dolewamy co jakiś czas po 1 chochli rosołu i mieszamy, do momentu aż ryż będzie miękki.
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową, na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki wraz z marynatą. Smażymy około 5-6 minut mieszając co chwilę.
Do miękkiego ryżu dodajemy usmażone krewetki wraz z pozostałym na patelni tłuszczem, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli i kolorowego pieprzu.
Wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO:)