Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4041

Dodano:

Odsłon: 1106

Mój autorski przepis. Przeczytałam kilka przepisów na to risotto, ale żaden nie rzucił mnie na kolana:) Jak zwykle więc wykazałam się inwencją twórczą i wyszło rewelacyjnie:)

Składniki

  • 2 opakowania krewetek kokatilowych
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • bulion warzywny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (2 łyżki do marynaty i 1 łyżkę do risotta)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz kolorowy mielony
  • ognista mieszanka przypraw
  • natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy. Odmrożone płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
    Wykonujemy marynatę z: 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, 3 zmiażdżonych ząbków czosnku, 1 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobiny ognistej mieszanki przypraw w młynku. Mieszamy.
    Do marynaty przekładamy odsączone krewetki i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

  2. Masło i 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Szklimy około 10 minut, po tym czasie do cebuli dodajemy odrobinę kolorowego mielonego pieprzu. Szklimy jeszcze ok. 2 minuty i wsypujemy ryż. Kiedy ryż stanie się szklisty, wtedy dolewamy wino i mieszamy co chwilę, aż wino odparuje. Wtedy dolewamy co jakiś czas po 1 chochli rosołu i mieszamy, do momentu aż ryż będzie miękki.

  3. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową, na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki wraz z marynatą. Smażymy około 5-6 minut mieszając co chwilę.

  4. Do miękkiego ryżu dodajemy usmażone krewetki wraz z pozostałym na patelni tłuszczem, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli i kolorowego pieprzu.

  5. Wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń