Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

Przepis dnia 2020-08-03
Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 974 Ocena: 26495

Dodano:

Odsłon: 2051

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Taki ryż kocham najbardziej. Jego kremowa i kleista konsystencja oraz rozmaite dodatki za każdym razem dostarczają mi nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na risotto z dodatkiem kurczaka oraz brązowych pieczarek, które jest bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • pierś z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • bulion
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki mielonych suszonych prawdziwków (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na oliwie i odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pokrojone w plastry pieczarki, do momentu odparowania z nich wody (w trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk).

  2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy suszone prawdziwki*.

    * Ten dodatek doda daniu wyjątkowo grzybowego smaku. Możemy użyć także innych grzybów.

  3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz pieczarki. Ryż doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym i białym pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń