Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kurki, dlatego w sezonie bardzo często przygotowuję dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z kurkami oraz koperkiem, który nadaje całości świeżości i jeszcze piękniejszego aromatu. Połączenie delikatnego ryżu arborio z kurkami, śmietanką, parmezanem oraz świeżym koperkiem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 884
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4507
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1127
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 501
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3738
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 884
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4507
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1127
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 501
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3738
Składniki
Na początku oczyszczamy kurki. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na dużej łyżce masła, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki (smażymy je około 3 - 4 minut na małym ogniu). Po tym czasie dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Patelnię ściągamy z palnika i dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
W wersji dla mięsożernych możecie wzbogacić risotto kawałkami kurczaka. Danie pysznie smakuje także z dodatkiem delikatnej cielęciny.