Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kurki, dlatego w sezonie bardzo często przygotowuję dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z kurkami oraz koperkiem, który nadaje całości świeżości i jeszcze piękniejszego aromatu. Połączenie delikatnego ryżu arborio z kurkami, śmietanką, parmezanem oraz świeżym koperkiem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 527
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 129
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 527
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 129
Składniki
Na początku oczyszczamy kurki. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na dużej łyżce masła, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki (smażymy je około 3 - 4 minut na małym ogniu). Po tym czasie dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Patelnię ściągamy z palnika i dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
W wersji dla mięsożernych możecie wzbogacić risotto kawałkami kurczaka. Danie pysznie smakuje także z dodatkiem delikatnej cielęciny.