Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny włoski przepis ;)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44663
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182106
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 261
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44663
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182106
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 261
Składniki
Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.
Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Dorzucamy mrożony groszek i zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu.
Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Smacznego ;)