Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z PRLu

Risotto z PRLu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47364

Dodano:

Odsłon: 3026

Dokładnie pamiętamy, jakie to były czasy. Trudno było cokolwiek dostać. Właściwie, to tylko od święta można było zaszaleć. Nasze babcie i mamy pamiętają, że czasami słyszało się o jakimś super daniu, które ktoś jadł za granicą, więc próbowały odtworzyć choć po części takie dania. Oczywiście przy pomocy dostępnych produktów. Jednym z takich dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy.

    Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je.

    Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do mięsa dodajemy ryż, wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 15 grudnia 2016 jak z ostrygowym ;-) to zawsze smakuje taki ryżowy mix ;-) u mnie z warzywami często ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 15 grudnia 2016 Łooo........ pamiętam Babcia robiła podobne dziękuję za przypomnienie <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 15 grudnia 2016 Też czasami robię, ale mięcho zastępuję kiełbachą. Też wymiata. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń