Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe, aromatyczne i przepyszne
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 93
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 188
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 377
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 93
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 188
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 377
Składniki
Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę.
W rondlu rozgrzać 25 g masła, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 4-5 minut do zeszklenia. Następnie wsypać ryż, dobrze wymieszać, smażyć kilka minut.
Borowiki odcedzić zachowując wodę. Grzyby dodać do ryżu, wlać wino i gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
Kolejno wlewać po chochli wody pozostałej z moczenia grzybów, za każdym razem czekając na wchłonięcie płynu.
Gotować przez 15-20 minut, mieszając i dolewając grzybową wodę. Gdy ryż jest gotowy (powinien być al dente) dodać parmezan i resztę masła. Całość dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać ze świeżym tymiankiem i płatkami parmezanu.