Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe, aromatyczne i przepyszne
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1754
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 192
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1754
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 192
Składniki
Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę.
W rondlu rozgrzać 25 g masła, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 4-5 minut do zeszklenia. Następnie wsypać ryż, dobrze wymieszać, smażyć kilka minut.
Borowiki odcedzić zachowując wodę. Grzyby dodać do ryżu, wlać wino i gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
Kolejno wlewać po chochli wody pozostałej z moczenia grzybów, za każdym razem czekając na wchłonięcie płynu.
Gotować przez 15-20 minut, mieszając i dolewając grzybową wodę. Gdy ryż jest gotowy (powinien być al dente) dodać parmezan i resztę masła. Całość dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać ze świeżym tymiankiem i płatkami parmezanu.