Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pychotka i rozpusta - risotto ze szparagami i krewetkami. W moim ulubionym markecie spożywczym dostałem dzisiaj świeże krewetki i szparagi. Jeżeli bez chemii - to danie nieco pracochłonne. Najpierw bulion - ja go robię z warzyw z dodatkiem oliwy.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2906
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2906
Składniki
Krewetki - jeśli świeże - obgotuj 2 - 3 minuty w bulionie. Gdy zmienią kolor z szarego na różowy - wyjmij i obierz z pancerzyków. Wyciągnij czarną "nitkę" z tułowia. Mrożone - rozmróź i (jeżeli nie obrane) obierz z pancerzyków. Obrane krewetki włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i dodaj ząbek posiekanego drobno czosnku. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i włóż je do wrzącej,osolonej i posłodzonej wody na dwie minuty.
Podgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę drobno posiekaną. Wrzuć drobno posiekany czosnek, zamieszaj i wsyp ryż. Kiedy wchłonie tłuszcz, dolewaj po chochli wywar warzywny i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając. W czasie smażenia ryżu podsmaż krewetki razem z czosnkiem i cytryną, w których się "szykowały do wejścia". Po ok. 30 - 35 minutach, kiedy ryż wchłonie cały wywar i będzie już miękki, ale nie rozgotowany, dodaj krewetki, szparagi, posiekaną natkę i czubatą łyżkę masła. Wymieszaj dokładnie i kiedy już wszystkie składniki będą ciepłe - posyp startym parmezanem i, po wymieszaniu, podawaj. Włosi twierdzą, że risotto to "primi piatti" czyli należy podawać je na głębokim talerzu i jeść łyżką. Popieram