Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto ze szparagami i krewetkami

Risotto ze szparagami i krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4334

Dodano:

Odsłon: 1202

Dzisiaj pychotka i rozpusta - risotto ze szparagami i krewetkami. W moim ulubionym markecie spożywczym dostałem dzisiaj świeże krewetki i szparagi. Jeżeli bez chemii - to danie nieco pracochłonne. Najpierw bulion - ja go robię z warzyw z dodatkiem oliwy.

Składniki

  • ryż arborio (specjalna odmiana do risotta) - 1 szklanka
  • cebula - średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • krewetki (świeże lub mrożone) - 16 szt (duże)
  • szparagi - 16 szt
  • wywar warzywny - 1,5 litra (błagam! nie z kostki!)
  • szklanka białego wina
  • łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki - pól pęczka
  • ser parmezan lub grana padano - 5 - 7 dag
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krewetki - jeśli świeże - obgotuj 2 - 3 minuty w bulionie. Gdy zmienią kolor z szarego na różowy - wyjmij i obierz z pancerzyków. Wyciągnij czarną "nitkę" z tułowia.
    Mrożone - rozmróź i (jeżeli nie obrane) obierz z pancerzyków.
    Obrane krewetki włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i dodaj ząbek posiekanego drobno czosnku. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

  2. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i włóż je do wrzącej,osolonej i posłodzonej wody na dwie minuty.

  3. Podgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę drobno posiekaną. Wrzuć drobno posiekany czosnek, zamieszaj i wsyp ryż.
    Kiedy wchłonie tłuszcz, dolewaj po chochli wywar warzywny i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając. W czasie smażenia ryżu podsmaż krewetki razem z czosnkiem i cytryną, w których się "szykowały do wejścia". Po ok. 30 - 35 minutach, kiedy ryż wchłonie cały wywar i będzie już miękki, ale nie rozgotowany, dodaj krewetki, szparagi, posiekaną natkę i czubatą łyżkę masła.
    Wymieszaj dokładnie i kiedy już wszystkie składniki będą ciepłe - posyp startym parmezanem i, po wymieszaniu, podawaj.
    Włosi twierdzą, że risotto to "primi piatti" czyli należy podawać je na głębokim talerzu i jeść łyżką. Popieram

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

arkadiusz-lazar-75 28 marca 2014 Witam, a szklankę białego wina wypijamy na eksa przed posiłkiem, czy po posiłku? xD Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń