Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na lekki i smaczny obiad. Pysznie, tanio i zdrowo. Risotto ze szpinakiem doda Ci energii na cały dzień!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1214
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1214
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Najpierw przygotuj bulion warzywny. Jeśli zamiast bulionu będziesz używać wody, zagotuj ją.
Szpinak oczyść, odetnij ogonki, pokrój na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej głębokiej patelni (możesz spokojnie używać do tego szerokiego rondla) zeszklij na oliwie lub oleju drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i dokładnie zamieszaj, tłuszcz musi dokładnie "otoczyć" każde ziarenko ryżu.
Dodaj szpinak, chwilę wszystko razem pomieszaj, aż szpinak wyraźnie zmięknie.
Teraz kolej na płyny,najpierw wlej wino. Pamiętaj, że do risotta nie wolno użyć od razu całej iłości płynu, należy dodawać bulion powoli, np po łyżce wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie pierwszą ilość płynu dodajemy kolejną porcję. I tak do końca.
Gotujemy ok. 25 minut, zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy starty parmezan, masło, sól i pieprz według smaku, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na jakieś 2,3 minuty i risotto jest gotowe.
Pamiętaj, że prawdziwe włoskie risotto jest dosyć rzadkie. Jeśli chcesz uzyskać właśnie takie to parmezan dodaj już na końcu, po prostu posyp nim gotowe danie na talerzu.
My uwielbiamy risotto. To proste, zdrowe i pyszne danie.