Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 334

Pomysł na lekki i smaczny obiad. Pysznie, tanio i zdrowo. Risotto ze szpinakiem doda Ci energii na cały dzień!

Składniki

  • 250 g ryżu do rissotto
  • Ok. 900ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1/szkl wina białego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 g świeżego szpinaku, możesz użyć mrożonego, ale takiego w liściach, nie rozdrobniony.
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • pieprz do smaku
  • 30 g startego parmezanu
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Risotto ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj bulion warzywny. Jeśli zamiast bulionu będziesz używać wody, zagotuj ją.

  2. Szpinak oczyść, odetnij ogonki, pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Na rozgrzanej głębokiej patelni (możesz spokojnie używać do tego szerokiego rondla) zeszklij na oliwie lub oleju drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i dokładnie zamieszaj, tłuszcz musi dokładnie "otoczyć" każde ziarenko ryżu.

  4. Dodaj szpinak, chwilę wszystko razem pomieszaj, aż szpinak wyraźnie zmięknie.

  5. Teraz kolej na płyny,najpierw wlej wino. Pamiętaj, że do risotta nie wolno użyć od razu całej iłości płynu, należy dodawać bulion powoli, np po łyżce wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie pierwszą ilość płynu dodajemy kolejną porcję. I tak do końca.

  6. Gotujemy ok. 25 minut, zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy starty parmezan, masło, sól i pieprz według smaku, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na jakieś 2,3 minuty i risotto jest gotowe.

  7. Pamiętaj, że prawdziwe włoskie risotto jest dosyć rzadkie. Jeśli chcesz uzyskać właśnie takie to parmezan dodaj już na końcu, po prostu posyp nim gotowe danie na talerzu.

  8. My uwielbiamy risotto. To proste, zdrowe i pyszne danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń