Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada drobiowa na majonezowym cieście

Rolada drobiowa na majonezowym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 2425 Ocena: 16074

Dodano:

Odsłon: 2601

Delikatne i smaczne mięsko na stół świąteczny.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Jaka 5 szt.
  • Majonez ½ szklanki
  • Ser żółty twardy 30 dag
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki świeże 30 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Filet z kurczaka podwójny 1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól do smaku
  • Składniki na sos czosnkowy:
  • Majonez 4 łyżki
  • Ketchup 4 łyżki
  • Czosnek 4 ząbki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu czosnkowego:
    Dokładnie wymieszać składniki razem z startym czosnkiem.

  2. Wykonanie ciasta:
    Jajka dokładnie ubić, połączyć z majonezem i nadal ubijając wsypać starty ser, Gotową masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W między czasie pieczarki oczyścić, udusić na maśle z posiekaną cebulą z dodatkiem maggi. Filety z kurczaka przekroić na cienkie plastry, lekko rozbić im posypać przyprawą do kurczaka. Na upieczonym spodzie pierwsze ułożyć przygotowane pieczarki, a resztę ciasta przykryć przygotowanym kurczakiem. Zwinąć w roladę(zaczynając od pieczarek) owinąć pergaminem im przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ciasto zwijane musi być lekko ciepłe, a po upieczeniu w złotym kolorze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń