Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z cukinii to bardzo nietypowe wykorzystanie nadmiaru tego pysznego warzywa. Forma roladki wypełnionej szynką i dwoma rodzajami pysznych serów sprawia, że danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przystawkę imprezową czy też na zimno – na śniadanie.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 164
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 21
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 164
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 21
Składniki
Marchewkę obierz i zetrzyj razem z cukinią na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj oba składniki i umieść na durszlaku. Posyp je 2 szczyptami cukinii i zostaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie mocno odciśnij.
W misce ubij jajka. Dodaj odsączone warzywa i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na blaszce od piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Umieść na nim masę warzywną i uformuj cienki prostokąt na całą wielkość blachy. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmij placek i ułóż na nim równomiernie szynkę. Na to połóż starty kozi ser i ponownie wstaw całość do piekarnika na 7 minuty.
Wyjmij blaszkę i rozłóż na placku tarty żółty ser. Pozwól ostygnąć blaszce przez kilka minut, a następnie ostrożnie zwiń placek w roladę, usuwając papier podczas rolownia. Roladę wstaw ponownie do piekarnika na ok. 2 minuty, tylko do rozpuszczenia sera wewnątrz.
Roladę z cukinii krój w plastry i podawaj na ciepło.