Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z cukinii to bardzo nietypowe wykorzystanie nadmiaru tego pysznego warzywa. Forma roladki wypełnionej szynką i dwoma rodzajami pysznych serów sprawia, że danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przystawkę imprezową czy też na zimno – na śniadanie.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 181
Składniki
Marchewkę obierz i zetrzyj razem z cukinią na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj oba składniki i umieść na durszlaku. Posyp je 2 szczyptami cukinii i zostaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie mocno odciśnij.
W misce ubij jajka. Dodaj odsączone warzywa i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na blaszce od piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Umieść na nim masę warzywną i uformuj cienki prostokąt na całą wielkość blachy. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmij placek i ułóż na nim równomiernie szynkę. Na to połóż starty kozi ser i ponownie wstaw całość do piekarnika na 7 minuty.
Wyjmij blaszkę i rozłóż na placku tarty żółty ser. Pozwól ostygnąć blaszce przez kilka minut, a następnie ostrożnie zwiń placek w roladę, usuwając papier podczas rolownia. Roladę wstaw ponownie do piekarnika na ok. 2 minuty, tylko do rozpuszczenia sera wewnątrz.
Roladę z cukinii krój w plastry i podawaj na ciepło.