Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z piersi indyka, pomidorowego pesto i mozzarelli, zawinięta w chrupiące ciasto drożdżowe.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Ciasto drożdżowe: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, olejem i solą. Zagniatamy ciasto - powinno być gładkie i elastyczne, nieklejące się do rąk. W razie potrzemy można dodać trochę mąki. Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Pod koniec oczekiwania zabieramy się za mięso. Mięso z indyka dokładnie osuszamy i delikatnie rozbijamy. Powinno mieć kształt zbliżony do prostokąta. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy pesto. na jednym boku układamy pokrojoną mozzarellę. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na prostokąt takiej wielkości, aby spokojnie zawinąć roladę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby "zakładka" była pod spodem. Smarujemy wierzch olejem. Używałam oleju znad pesto, więc był on mocno aromatyczny. Jeśli używacie zwykłego oleju, można do niego dodać ulubione przyprawy. Pieczemy w 190 stopniach przez 55 minut.
Po upieczeniu wyciągamy roladę z piekarnika i zostawiamy na 5 minut. Teraz można ją już spokojnie kroić i wyciągać wykałaczki. Góra ciasta jest krucha i chrupiąca, a dół mocno nasączony pesto. Mięso w środku pozostaje soczyste.