Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z piersi kurczaka to idealny przepis na danie główne, w którym nie chcesz podawać swoim bliskim tradycyjnych kotletów. Choć na pozór brzmi jak kolacja z wykwintnego menu restauracyjnego, bez problemu przygotujesz posiłek w domowej kuchni z łatwo dostępnych składników. Soczysty kurczak, aromatyczne nadzienie z pieczarek i szpinaku, ciągnący się ser mozzarella i chrupiąca otoczka z boczku tworzą razem niezwykle apetyczną kompozycję. Gwarantujemy, że ten przepis przypadnie do gustu całej twojej rodzinie.
Pieczone roladki z kurczaka idealnie sprawdzą się na codzienny obiad, jako uroczyste danie na rodzinne spotkanie czy lunch na ciepło do pracy. To jeden z tych przepisów, który robi wrażenie już od pierwszego kęsa. Farsz z pieczarek, szpinaku i czosnku nadaje roladkom intensywnego aromatu, który doskonale kontrastuje z delikatnym kurczakiem. Dodatek mozzarelli w roladkach drobiowych wnosi z kolei kremową konsystencję, a cienki plaster boczku dodaje smaku i sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia. Całość można przygotować z wyprzedzeniem, a potem tylko zapiec - co czyni ten przepis wyjątkowo praktycznym.
Aby pieczone roladki z kurczaka były estetycznie wykonane i do tego smaczne, rozpocznij od dobrego rozbicia mięsa. Użyj folii spożywczej lub woreczka, aby zabezpieczyć je przed efektem poszarpania. Najlepszy do rozbijania będzie klasyczny tłuczek z płaską stroną. Rób to delikatnie, ale stanowczo. Staraj się, aby mięso miało równą grubość na całej powierzchni, czyli około 0,5 centymetra.
Rolada z piersią z kurczaka z naszego przepisu jest soczysta i nie wysycha podczas pieczenia. Pamiętaj jednak o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim nie przesadzaj z podsmażaniem. Wystarczy 1-2 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni, aby zamknąć pory mięsa. Do pieczenia użyj naczynia żaroodpornego z pokrywą lub po prostu użyj folii aluminiowej. Nie pomijaj też boczku w przepisie. Wytopi swój tłuszcz i sprawi, że filety będą delikatne, soczyste oraz miękkie.
Roladki z boczkiem nie wymagają długiego pieczenia – w zupełności wystarczy ok. 45 minut w temperaturze 180°C, jak przewiduje przepis. Jeśli chcesz mieć pewność, że będą soczyste po wyjęciu z piekarnika, możesz dodać kilka łyżek bulionu drobiowego lub roztopionego masła klarowanego na dno naczynia żaroodpornego.
Farsz ze szpinaku, pieczarek i mozzarelli to klasyczne, pyszne i sprawdzone połączenie. Jest delikatnie kremowe, aromatyczne i pełne warzyw. Ale jeśli masz ochotę na odmianę, roladki z piersi z kurczaka z piekarnika dają ogromne możliwości modyfikacji:
Do tego możesz zaskoczyć swoich bliskich nieoczywistymi dodatkami. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, spróbuj wzbogacić farsz o posiekane orzechy włoskie, pestki dyni, a nawet... suszoną żurawinę. Zwłaszcza w wersjach z serem pleśniowym lub szpinakiem dodają ciekawego kontrastu smaków i przyjemnej tekstury.
Rolada z piersi z kurczaka to idealny przepis na danie główne, do którego z łatwością dopasujesz dodatki. Klasyką są ziemniaki. Mogą być pieczone w ziołach, ugniecione na maślane i kremowe purée albo ugotowane z koperkiem. Dla bardziej nowoczesnego efektu możesz podać roladki z filetów z kurczaka z batatami - pieczonymi w plastrach lub jako purée. Jeśli chcesz postawić na coś lżejszego, wybierz kaszę bulgur, pęczak lub jaglaną. Dobrze sprawdzi się również ryż, podany samodzielnie albo z kolorowymi warzywami. Polecamy też zaserwować roladkę z kurczaka z piekarnika razem z surówką z sałaty lodowej do obiadu.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6978
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2926
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 799
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 560
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6978
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2926
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 799
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 560
Składniki
Filety z piersi kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni roztapiamy łyżkę klarowanego masła. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę, przerzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Szpinak płuczemy, osuszamy i dodajemy do pieczarek. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na środek fileta układamy pasterek sera, następnie wykładamy szpinakowo-pieczarkowy farsz. Fileta zwijamy, następnie owijamy go plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Roladki przekładamy na patelnię i krótko podsmażamy.
Podsmażone rolady z piersi kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem przez około 45 minut.
Gotowe roladki z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.