Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z sałaty lodowej do obiadu znajdzie zwolenników wśród wielbicieli intensywnie majonezowych sałatek. Surówka wybornie smakuje z pieczonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, lekką potrawką z kurczaka lub ulubionym kotletem. Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej do obiadu? Dużym atutem tej sałatki jest prostota jej wykonania oraz struktura użytych warzyw. Sałata lodowa jest najbardziej krucha ze wszystkich sałat, a zielony ogórek ze skórką wzmacnia ten efekt chrupkości. Do surówki możesz dodać także rzodkiewkę lub bukiet ulubionych ziół, aby urozmaicić jej smak. Jaki sos dodać do szybkiej surówki z sałaty lodowej do obiadu? W klasycznej wersji surówki z sałaty lodowej często można znaleźć sosy na bazie majonezu. Niestety w tej wersji będzie ona dosyć kaloryczna, w jednej łyżce majonezu jest ok. 170 kcal. Jeżeli dbasz o linię, możesz zamienić go na jogurt, na przykład ten typu greckiego. Jest gęsty, kremowy, dlatego będzie doskonałą bazą dressingu. Do czego pasuje surówka z sałaty lodowej? Taka surówka pasuje niemal do każdego klasycznego obiadu, sprawdzi się do kotletów schabowych, mielonych, a także piersi z kurczaka, tych w panierce, smażonych, jak i grillowanych. Surówkę z sałaty lodowej możesz także podać w towarzystwie ryby, najlepiej pasować będą te o białym mięsie, np. dorsz.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Składniki
W miseczce wymieszaj sok z cytryny z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Wymieszaj sos, aby stał się gładki i jednolity.
Zdejmij zewnętrzne liście z sałaty lodowej, umyj ją i osusz, a następnie porwij i wrzuć liście do miski. Umyj ogórki i zostaw ze skórką, by smacznie chrupały. Pokrój warzywa w półplasterki i dodaj do sałaty. Drobno poszatkuj cebulę oraz szczypiorek. Wlej sos do warzyw i wymieszaj surówkę łyżką. Podawaj od razu lub schłodzoną w lodówce.