Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety schabowe to jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Może się przy tym zdawać, że to jeden z najprostszych sposobów przygotowania mięsa na obiad, ale schabowy schabowemu nie równy! Dobrze przyrządzone kotlety są delikatne, soczyste, a przy tym chrupiące dzięki odpowiedniej panierce. Nietrudno jednak popełnić błąd w sztuce. Z najszlachetniejszego kawałka wieprzowiny może wówczas wyjść przysłowiowa podeszwa. Jak usmażyć najbardziej chrupiące schabowe, jakie można sobie wymarzyć?
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1381
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1381
Składniki
Wybierz ładny kawałek wieprzowiny ze schabu środkowego. Pokrój mięso na kotlety o grubości około 1,5 cm. Oczyść je z wszelkich niedoskonałości – błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. W przeciwnym razie kotlet będzie miejscami twardy, bo wymienione elementy nie zdążą się wysmażyć. Użyj wyłącznie „czystego”, różowego mięsa.
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Po kolei umieszczaj każdy z kotletów w woreczku foliowym i przez bawełnianą ściereczkę rozbijaj tłuczkiem na grubość około 7 mm. Jeśli chcesz, by schabowe były naprawdę delikatne, po rozbiciu namocz je w mleku (przez około godzinę). Ponownie osusz.
Przesiej bułkę tartą przez sitko – tak, by do panierki pozostała tylko bardzo drobna. Dopraw każdy z kotletów solą i pieprzem. Obtocz w mące, a następnie w rozkłóconych jajkach i w bułce tartej.
Roztop na patelni sporą ilość smalcu (tak, by kotlety dosłownie w nim pływały). Rozgrzej go o temperatury 180-185°C. Usmaż kotlety na złocisty kolor – około minutę po każdej ze stron. W trakcie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, by kotlety nie przywierały do dna. Po usmażeniu przekładaj je na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawaj kotlety schabowe gorące, z porcją dowolnie przyrządzonych ziemniaków i ulubioną surówką.