Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne schabowe są smażone na dużej ilości smalcu, przez co mogą być tłuste i ciężkostrawne. Z powodzeniem można także zrobić schabowe z piekarnika, które są znacznie lżejsze i mniej kaloryczne. Pozostają tak samo chrupiące, a są bardziej delikatne. Mięso jest też prostsze w przyrządzeniu. Nie trzeba pilnować patelni i odpowiedniego stopnia wysmażenia. Tutaj wszystko robi się samo!
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Mięso oczyść pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie kotlety. Każdy kotlet włóż między dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.
W jednej misce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej – bułkę tartą. Jajko dopraw solą i pieprzem, a paprykę wymieszaj z bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kotlet obtaczaj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Kładź je na przygotowanej blaszce do pieczenia, by się nie dotykały.
Skrop kotlety kilkoma kroplami oleju. Wstaw schabowe do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Schabowe z piekarnika podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.