Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe z piekarnika to ciekawa alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych, polskich potraw, a jednocześnie z wielu przyczyn chcą lub muszą ograniczyć podaż tłuszczu. Takie pieczone schabowe są znacznie lżejsze, mniej ciężkostrawne i mniej kaloryczne, przy zachowaniu wszystkich walorów smakowych.
Klasyczne kotlety schabowe są smażone na dużej ilości smalcu lub ewentualnie oleju, który w trakcie obróbki cieplnej wnika w mięso i panierkę. Choć dzięki temu mięso jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i soczyste, to jednak są to dodatkowo przyswajane nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą powodować liczne schorzenia układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycę czy chorobę wieńcową. Schabowe pieczone w piekarniku nie wymagają użycia aż takiej ilości tłuszczu - wystarczy kilka kropel oleju roślinnego lub oliwy, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsza dla organizmu.
Do przygotowania kotletów schabowych najlepiej jest użyć kawałka mięsa ze środkowej części lub karkówkowej. Ten pierwszy jest bardziej zwarty i kruchy, dobrze się rozbija i panieruje. Część karkówkowa z kolei zawiera nieco więcej tłuszczu, ale jest też delikatniejsza i wilgotniejsza po upieczeniu. Nie ma znaczenia, czy wybierzesz schab bez kości, czy z kością - w obu wersjach danie to będzie przepyszne, soczyste i rozpływające się w ustach.
Kotlety schabowe rozbij bardzo cienko, pamiętając, że im mniejsza grubość, tym czas pieczenia będzie krótszy. Pamiętaj, żeby kotlet miał jednolitą grubość, bo w przeciwnym wypadku cieńsze fragmenty mogą się już palić, podczas gdy grubsze będą dalej surowe. Soczyste kotlety schabowe powinny mieć grubość ok. 0,5 cm, ale jeśli wolisz bardziej chrupiące mięso, rozbij je bardziej. Następnie należy je obficie doprawić. Dobrze sprawdzą się przyprawy: słodka papryka, sól i pieprz. Nic więcej nie będzie potrzebne, by nie tuszować naturalnego smaku kotletów schabowych.
Pyszny schab pieczony powinien mieć tak samo chrupiącą panierkę jak jego smażony odpowiednik. Przygotujesz ją z dokładnie tych samych składników: jajka, bułki tartej i mąki. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze większą chrupkość, ciekawie sprawdzi się tu bułka tarta panko, czyli grubo mielona. Tak przygotowane kotlety kładź na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiaj do rozgrzanego pieca. Ciekawym rozwiązaniem będzie także pieczenie na specjalnej kratce. Dzięki temu dolna część mięsa będzie się piec równolegle do górnej, bez ryzyka "duszenia się" w wytworzonych sokach. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza, co gwarantuje idealne przyrumienienie panierki.
Najlepsze dodatki do kotletów schabowych to oczywiście:
Jeśli lubisz bardziej wilgotne dania, możesz schab podać również w towarzystwie sosu pieprzowego. Ciekawie będzie komponował się też sos czosnkowy. Nie zapomnij o lekkiej surówce z dużą ilością warzyw i sałaty, która przyjemnie orzeźwi całe danie.
Przyrządzenie schabowych z piekarnika ma też inną zaletą - w przypadku większej ilości kotletów jest znacznie szybsze. Zazwyczaj na jednej patelni można usmażyć jednego kotleta, co trwa około 10 minut. W tym przypadku na jednej blaszce zmieścisz ich co najmniej kilka i wszystkie pieczesz równolegle w tym samym czasie 15 minut. Nie musisz też pilnować mięsa, stale go przewracać i uważać na chlapiący wszędzie tłuszcz.
Takie pieczone kotlety schabowe z piekarnika idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad dla całej rodziny, ale także na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, spotkaniach ze znajomymi czy ważniejszych wydarzeniach, gdzie przyszykowana ilość kotletów schabowych w najkrótszym czasie ma duże znaczenie. Wypróbuj ten przepis, a już zawsze będziesz szykować je właśnie w ten sposób.
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 126
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 49
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 126
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 49
Składniki
Mięso oczyść pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie kotlety. Każdy kotlet włóż między dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.
W jednej misce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej - bułkę tartą. Jajko dopraw solą i pieprzem, a paprykę wymieszaj z bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kotlet obtaczaj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Kładź je na przygotowanej blaszce do pieczenia, by się nie dotykały.
Skrop kotlety kilkoma kroplami oleju. Wstaw schabowe do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Schabowe z piekarnika podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.