Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Schabowe z piekarnika
  • Dania główne
  • Przepis na

Schabowe z piekarnika

22.07.2025 Odsłon: 34100
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Schabowe z piekarnika to ciekawa alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych, polskich potraw, a jednocześnie z wielu przyczyn chcą lub muszą ograniczyć podaż tłuszczu. Takie pieczone schabowe są znacznie lżejsze, mniej ciężkostrawne i mniej kaloryczne, przy zachowaniu wszystkich walorów smakowych. 

Schabowe z piekarnika - czy są zdrowsze niż klasyka? 

Klasyczne kotlety schabowe są smażone na dużej ilości smalcu lub ewentualnie oleju, który w trakcie obróbki cieplnej wnika w mięso i panierkę. Choć dzięki temu mięso jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i soczyste, to jednak są to dodatkowo przyswajane nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą powodować liczne schorzenia układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycę czy chorobę wieńcową. Schabowe pieczone w piekarniku nie wymagają użycia aż takiej ilości tłuszczu - wystarczy kilka kropel oleju roślinnego lub oliwy, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsza dla organizmu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Pieczony schab z piekarnika - jakiego mięsa użyć? 

Do przygotowania kotletów schabowych najlepiej jest użyć kawałka mięsa ze środkowej części lub karkówkowej. Ten pierwszy jest bardziej zwarty i kruchy, dobrze się rozbija i panieruje. Część karkówkowa z kolei zawiera nieco więcej tłuszczu, ale jest też delikatniejsza i wilgotniejsza po upieczeniu. Nie ma znaczenia, czy wybierzesz schab bez kości, czy z kością - w obu wersjach danie to będzie przepyszne, soczyste i rozpływające się w ustach. 

Jak przygotować schab pieczony? 

Kotlety schabowe rozbij bardzo cienko, pamiętając, że im mniejsza grubość, tym czas pieczenia będzie krótszy. Pamiętaj, żeby kotlet miał jednolitą grubość, bo w przeciwnym wypadku cieńsze fragmenty mogą się już palić, podczas gdy grubsze będą dalej surowe. Soczyste kotlety schabowe powinny mieć grubość ok. 0,5 cm, ale jeśli wolisz bardziej chrupiące mięso, rozbij je bardziej. Następnie należy je obficie doprawić. Dobrze sprawdzą się przyprawy: słodka papryka, sól i pieprz. Nic więcej nie będzie potrzebne, by nie tuszować naturalnego smaku kotletów schabowych. 

Chrupiąca panierka z piekarnika - czy to możliwe? 

Pyszny schab pieczony powinien mieć tak samo chrupiącą panierkę jak jego smażony odpowiednik. Przygotujesz ją z dokładnie tych samych składników: jajka, bułki tartej i mąki. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze większą chrupkość, ciekawie sprawdzi się tu bułka tarta panko, czyli grubo mielona. Tak przygotowane kotlety kładź na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiaj do rozgrzanego pieca. Ciekawym rozwiązaniem będzie także pieczenie na specjalnej kratce. Dzięki temu dolna część mięsa będzie się piec równolegle do górnej, bez ryzyka "duszenia się" w wytworzonych sokach. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza, co gwarantuje idealne przyrumienienie panierki. 

Pieczone kotlety schabowe - z czym podawać? 

Najlepsze dodatki do kotletów schabowych to oczywiście: 

  • ziemniaki, 
  • kluski śląskie, 
  • kopytka, 
  • kasza. 

Jeśli lubisz bardziej wilgotne dania, możesz schab podać również w towarzystwie sosu pieprzowego. Ciekawie będzie komponował się też sos czosnkowy. Nie zapomnij o lekkiej surówce z dużą ilością warzyw i sałaty, która przyjemnie orzeźwi całe danie. 

Pieczone schabowe - inne zalety 

Przyrządzenie schabowych z piekarnika ma też inną zaletą - w przypadku większej ilości kotletów jest znacznie szybsze. Zazwyczaj na jednej patelni można usmażyć jednego kotleta, co trwa około 10 minut. W tym przypadku na jednej blaszce zmieścisz ich co najmniej kilka i wszystkie pieczesz równolegle w tym samym czasie 15 minut. Nie musisz też pilnować mięsa, stale go przewracać i uważać na chlapiący wszędzie tłuszcz. 

Takie pieczone kotlety schabowe z piekarnika idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad dla całej rodziny, ale także na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, spotkaniach ze znajomymi czy ważniejszych wydarzeniach, gdzie przyszykowana ilość kotletów schabowych w najkrótszym czasie ma duże znaczenie. Wypróbuj ten przepis, a już zawsze będziesz szykować je właśnie w ten sposób.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Ciasta

Tort orzechowy z masą kawowo- orzechową

Ciasta Tort orzechowy z masą kawowo- orzechową

Dziś mam dla Was rewelacyjny tort orzechowy. To zdecydowanie mój ulubiony któ...

  • Makaron
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 11559

> 60 min >60 min
18
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126841

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 1434

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15349

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5900

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27581

> 60 min >60 min
38
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Ciasta

Tort orzechowy z masą kawowo- orzechową

Ciasta Tort orzechowy z masą kawowo- orzechową

Dziś mam dla Was rewelacyjny tort orzechowy. To zdecydowanie mój ulubiony któ...

  • Makaron
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 11559

> 60 min >60 min
18
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126841

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 1434

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15349

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5900

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27581

> 60 min >60 min
38
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Schabowe z piekarnika
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • czubata łyżka papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczka pieprzu,
  • olej roślinny do skropienia kotletów.
Sposób przygotowania:
1

Mięso oczyść pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie kotlety. Każdy kotlet włóż między dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.

2

W jednej misce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej - bułkę tartą. Jajko dopraw solą i pieprzem, a paprykę wymieszaj z bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kotlet obtaczaj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Kładź je na przygotowanej blaszce do pieczenia, by się nie dotykały.

3

Skrop kotlety kilkoma kroplami oleju. Wstaw schabowe do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Schabowe z piekarnika podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki