Tradycyjne schabowe są smażone na dużej ilości smalcu, przez co mogą być tłuste i ciężkostrawne. Z powodzeniem można także zrobić schabowe z piekarnika, które są znacznie lżejsze i mniej kaloryczne. Pozostają tak samo chrupiące, a są bardziej delikatne. Mięso jest też prostsze w przyrządzeniu. Nie trzeba pilnować patelni i odpowiedniego stopnia wysmażenia. Tutaj wszystko robi się samo!
Schabowe z piekarnika
Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka papryki w proszku
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- olej roślinny do skropienia kotletów
Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka papryki w proszku
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- olej roślinny do skropienia kotletów

Etapy przygotowania
Mięso oczyść pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie kotlety. Każdy kotlet włóż między dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.
W jednej misce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej – bułkę tartą. Jajko dopraw solą i pieprzem, a paprykę wymieszaj z bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kotlet obtaczaj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Kładź je na przygotowanej blaszce do pieczenia, by się nie dotykały.
Skrop kotlety kilkoma kroplami oleju. Wstaw schabowe do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Schabowe z piekarnika podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138



Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka papryki w proszku
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- olej roślinny do skropienia kotletów
Mięso oczyść pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie kotlety. Każdy kotlet włóż między dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.
W jednej misce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej – bułkę tartą. Jajko dopraw solą i pieprzem, a paprykę wymieszaj z bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kotlet obtaczaj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Kładź je na przygotowanej blaszce do pieczenia, by się nie dotykały.
Skrop kotlety kilkoma kroplami oleju. Wstaw schabowe do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Schabowe z piekarnika podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.
Dla mnie dużo lepsze niż smażone na smalcu, mąż już taki entuzjastyczny nie był. Smakowały mu ale mówił że jakieś suche.
Smakowite danie.;)