Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Sos pieprzowy
  • Dodatki
  • Przepis na

Sos pieprzowy

12.05.2025 Odsłon: 45550
5.0 (28 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Sos pieprzowy to klasyczny dodatek do dań mięsnych, który zachwyca głębią smaku, wyrazistym aromatem i aksamitną konsystencją. Idealnie podkreśla soczystą wieprzowinę albo wołowinę. Dzięki połączeniu dwóch rodzajów pieprzu – marynowanego i świeżo rozgniecionego – sos zyskuje wyraźnie korzenny, lekko ostry smak, który przełamuje delikatna śmietanka i subtelna nuta musztardy. Choć przepis na sos pieprzowy może kojarzyć się głównie z daniami restauracyjnymi, bez problemu przygotujesz go w domu. Z naszymi wskazówkami uda ci się to już za pierwszym razem! 

Przepis na sos pieprzowy do steka i nie tylko 

Przygotowanie domowego sosu pieprzowego może wydawać się nieco wymagające, ale przy odpowiednim podejściu staje się prostym procesem, który daje imponujący efekt. Przede wszystkim uważaj przy smażeniu cebuli i pieprzu marynowanego. Zbyt duża moc palnika albo długie podsmażanie może nadać sosowi gorzki smak. Marynowany pieprz warto wcześniej odcedzić, ale nie płukać. Lekko octowa nuta wzbogaci aromat sosu i przełamie smak tłustej śmietany.  

Podczas przygotowywania zasmażki, cały czas mieszaj składniki, aby nie powstały grudki. Po dolaniu wina wytrawnego białego nadal nie przestawaj mieszać. Alkohol z czasem odparuje i konsystencja zrobi się jednolita. Zanim śmietana trafi do gorącego sosu, zawsze warto ją zahartować odrobiną ciepłego bulionu. Dzięki temu nie zwarzy się podczas gotowania, a sos będzie idealnie gładki. 

Po połączeniu wszystkich składników daj sosowi czas, aby zgęstniał naturalnie. Zbyt szybkie gotowanie na dużym ogniu może sprawić, że sos będzie nierównomierny lub się rozwarstwi. Lepiej gotować go wolno i cierpliwie, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Finalne doprawienie też jest bardzo ważne. Ziarenka czarnego pieprzu warto delikatnie rozgnieść, ale nie mielić. Na koniec dodane masło sprawia, że sos zyska jedwabistą i błyszczącą strukturę.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jaki pieprz do sosu pieprzowego wybrać? 

Wybór odpowiedniego pieprzu do sosu ma ogromne znaczenie dla uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu. W naszym przepisie są dwa rodzaje: marynowany pieprz w zalewie i klasyczny czarny pieprz ziarnisty. Każdy z nich wnosi nieco inne nuty smakowe. Pierwszy z nich jest łagodny w smaku, bardziej ziołowy niż ostry. Zalewa octowa świetnie przełamuje kremową śmietanę maślany posmak. Pieprz ten warto dodać w całości – po podsmażeniu z cebulką staje się miękki i delikatnie chrupiący. Czarny pieprz ziarnisty, szczególnie gdy jest świeżo rozgnieciony w moździerzu, odpowiada za klasyczną ostrość i wyrazistość sosu. Jego ilość możesz modyfikować, w zależności od swoich preferencji.  

Warto jednak wspomnieć, że czarny pieprz można z powodzeniem zastąpić zielonym, szczególnie jeśli zależy ci na delikatniejszym, bardziej świeżym profilu smakowym. To dobra opcja dla tych, którzy unikają ostrych przypraw. Dzięki niemu sos pieprzowy do steka, mięs na ciepło albo grilla, mniej będzie piekł w gardle podczas jedzenia. W dodatku zielony pieprz świetnie się prezentuje. 

Do czego pasuje sos pieprzowy? 

Sos pieprzowy to klasyczny dodatek do steków. Idealnie podkreśla smak polędwicy wołowej, rostbefu czy antrykotu. Sprawdzi się też przy kotletach wieprzowych, polędwiczkach oraz pieczonej karkówce – zwłaszcza tej grillowanej lub smażonej. Choć mięso z kurczaka albo indyka jest delikatniejsze w smaku, sos pieprzowy z tego przepisu może je znakomicie ożywić. Zwłaszcza, kiedy dania nie są mocno doprawione i obawiasz się, że bez dodatków będą mdłe.  

W wersji z zielonym pieprzem sos ten pasuje również do grillowanych lub smażonych ryb – np. łososia. Może być ciekawym dodatkiem do krewetek czy przegrzebków, szczególnie jeśli sos doprawisz odrobiną białego wina i cytryny. 

Przepis na sos pieprzowy do steka doskonale nadaje się również do warzyw grillowanych albo ziemniaczanych potraw. Podaj go do frytek, purée albo nawet domowych klusek śląskich. Będzie też doskonałym dodatkiem do warzywnych kotletów.  

A może przygotowujesz domowy fast food? Sos pieprzowy może posłużyć jako dodatek do burgerów, szczególnie w wersji z wołowiną, serem pleśniowym i rukolą.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 513

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 988

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9357

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6345

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2318

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 211

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 513

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 988

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9357

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6345

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2318

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 211

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Sos pieprzowy
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 cebula szalotka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • około 200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu marynowanego
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • sól, biały pieprz mielony (do smaku)
Sposób przygotowania:
1

Pokrój bardzo drobno szalotkę i podsmaż na połowie masła razem z odcedzonym z zalewy pieprzem marynowanym.

2

Gdy cebulka się zeszkli, wsyp na patelnię mąkę i smaż przez chwilę (cały czas mieszając), aż powstanie zasmażka. Wlej na patelnię wino i smaż przez kolejnych kilka minut.

3

W osobnym naczyniu połącz śmietanę z musztardą. Zahartuj je 2-3 łyżkami podgrzanego bulionu, po czym wlej do naczynia cały bulion i dokładnie wymieszaj. Przelej na patelnię.

4

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Rozgnieć lekko pieprz ziarnisty w moździerzu i dodaj do sosu. Po chwili posól i popieprz (mielonym pieprzem) do smaku. Gotuj sos, aż zredukuje się do pożądanej konsystencji (jeśli chcesz, by był bardzo gęsty, od razu wlej mniej bulionu). Pod koniec dodaj resztę masła i wymieszaj. Gotowy sos przelej do sosjerki lub od razu polej nim danie na talerzu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki