Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pieprzowy to wyśmienity dodatek do mięs. Świetnie podkreśla ich smak, dodaje soczystości. Najczęściej podaje się z sosem pieprzowym steki, ale pasuje też do kotletów mielonych, pieczeni, a nawet ryb. Sprawdzi się w duecie z frytkami. Gęsty, kremowy sos pieprzowy możesz serwować na zimno, np. z deską wędlin.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Pokrój bardzo drobno szalotkę i podsmaż na połowie masła razem z odcedzonym z zalewy pieprzem marynowanym.
Gdy cebulka się zeszkli, wsyp na patelnię mąkę i smaż przez chwilę (cały czas mieszając), aż powstanie zasmażka. Wlej na patelnię wino i smaż przez kolejnych kilka minut.
W osobnym naczyniu połącz śmietanę z musztardą. Zahartuj je 2-3 łyżkami podgrzanego bulionu, po czym wlej do naczynia cały bulion i dokładnie wymieszaj. Przelej na patelnię.
Dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Rozgnieć lekko pieprz ziarnisty w moździerzu i dodaj do sosu. Po chwili posól i popieprz (mielonym pieprzem) do smaku. Gotuj sos, aż zredukuje się do pożądanej konsystencji (jeśli chcesz, by był bardzo gęsty, od razu wlej mniej bulionu). Pod koniec dodaj resztę masła i wymieszaj. Gotowy sos przelej do sosjerki lub od razu polej nim danie na talerzu.