Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pieprzowy to wyśmienity dodatek do mięs. Świetnie podkreśla ich smak, dodaje soczystości. Najczęściej podaje się z sosem pieprzowym steki, ale pasuje też do kotletów mielonych, pieczeni, a nawet ryb. Sprawdzi się w duecie z frytkami. Gęsty, kremowy sos pieprzowy możesz serwować na zimno, np. z deską wędlin.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1467
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8256
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 186
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4287
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1467
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8256
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 186
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4287
Składniki
Pokrój bardzo drobno szalotkę i podsmaż na połowie masła razem z odcedzonym z zalewy pieprzem marynowanym.
Gdy cebulka się zeszkli, wsyp na patelnię mąkę i smaż przez chwilę (cały czas mieszając), aż powstanie zasmażka. Wlej na patelnię wino i smaż przez kolejnych kilka minut.
W osobnym naczyniu połącz śmietanę z musztardą. Zahartuj je 2-3 łyżkami podgrzanego bulionu, po czym wlej do naczynia cały bulion i dokładnie wymieszaj. Przelej na patelnię.
Dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Rozgnieć lekko pieprz ziarnisty w moździerzu i dodaj do sosu. Po chwili posól i popieprz (mielonym pieprzem) do smaku. Gotuj sos, aż zredukuje się do pożądanej konsystencji (jeśli chcesz, by był bardzo gęsty, od razu wlej mniej bulionu). Pod koniec dodaj resztę masła i wymieszaj. Gotowy sos przelej do sosjerki lub od razu polej nim danie na talerzu.