Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka colesław to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych, który jest serwowany do mięs smażonych, grillowanych czy pieczonych. Idealnie komponuje się z drobiem czy wieprzowiną, będąc niezwykle uniwersalną surówką dla wszystkich. Jej dużą zaletą jest prostota i zastosowanie powszechnie dostępnych w każdym sklepie produktów, połączonych w idealnych proporcjach.
Surówka colesław wywodzi się z Niderlandów, gdzie w tym języku oznacza "surówkę z kapusty". Nazwa została zanglizowana, bo to właśnie u Anglików i później Amerykanów zdobyła największą popularność. W obecnej formie jest znana dopiero od połowy XVIII wieku, gdzie rozpoczęto jej podawanie z dodatkiem kremowego majonezu.
Wszystkie składniki surówki powinny być jędrne i chrupiące, co sprawia, że jest ona tak pyszna. Zwiędnięte warzywa to jej największy wróg. Przede wszystkim pracuj na zimnych produktach, dopiero co wyjętych z lodówki. Kapustę białą poszatkuj bardzo cienko - możesz to zrobić ostrym nożem, ale znacznie szybciej pokroi je mandolina. Z kolei marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Uważaj jednak na roboty kuchenne - niektóre mogą niszczyć strukturę warzyw i zmniejszyć ich chrupkość. Na koniec dobrze odciśnij składniki z nadmiaru wody, która mogłaby rozwodnić sos i nadmiernie zmiękczyć białą kapustę. Jeśli dysponujesz nowalijkami bogatymi w wodę, sprawdź też przepis na surówkę z młodej kapusty z majonezem.
Surówkę colesław przygotowujemy tradycyjnie jedynie z białej kapusty i marchewki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco poeksperymentować. Ta wersja zawiera również cebulę, która doda nieco słodyczy i ostrości. Jeśli jednak jest dla ciebie zbyt intensywna, możesz sparzyć ją krótko wrzącą wodą i dobrze osuszyć przed dodaniem do reszty składników. W innych wariantach tej surówki możesz znaleźć również jabłko dla bardziej słodkiego smaku, czerwoną paprykę dla piękniejszego koloru, czy nawet rodzynki i orzechy. Nie zapominaj też o świeżych ziołach, takich jak koperek czy natka pietruszki. Surówka colesław gotowa jest po delikatnym wymieszaniu wszystkich produktów.
Najpyszniejsza surówka colesław musi zawierać kremowy i aromatyczny sos, o słodko-kwaśnym smaku. Sam majonez będzie zbyt ciężki, dlatego należy wymieszać go z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1, dzięki czemu całość będzie lekka i orzeźwiająca. Jeśli nie masz jogurtu, z powodzeniem możesz też użyć kwaśnej śmietany 12% czy maślanki. Kluczowy jest także dodatek octu lub soku z cytryny dla uzyskania bardziej kwaśnego smaku. Nie może też zabraknąć cukru, soli i pieprzu. Jeśli masz możliwość, przygotuj dressing nieco wcześniej i odstaw go na 15-30 minut, by wszystkie składniki się połączyły. Zalewaj nim surówkę colesław na samym końcu, tuż przed podaniem, ewentualnie odstawiając ją na maksymalnie godzinę do lodówki.
Surówka colesław charakteryzuje się największą chrupkością pierwszego dnia po przygotowaniu. Każda następna doba sprawia, że całość traci na swojej teksturze i konsystencji sosu. By tego uniknąć, najlepiej jest przyszykować wcześniej warzywa i dressing, ale przechowywać je osobno, a łączyć dopiero przed zaserwowaniem.
Jeśli potrawa wydaje ci się zbyt sucha, dolej do niej odrobinę jogurtu naturalnego lub maślanki, które zmiękczą surówkę. Trudniej będzie uratować zbyt mokrego colesława. Jedynym wyjściem może okazać się odsączenie nadmiaru płynu, a następnie ponowne dodanie sosu. Możesz też próbować zagęścić go dodatkową łyżką majonezu.
Ta uniwersalna surówka obiadowa stanie się ulubionym dodatkiem całej twojej rodziny. Przyrządzisz ją niesamowicie szybko i prosto, a oryginalny przepis wymaga zaledwie kilka podstawowych składników, dzięki czemu będzie ona idealna do codziennych posiłków.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203279
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203279
Składniki
Przygotuj kapustę. Pozbądź się pierwszych liści oraz tych, które są uszkodzone. Przekrój, a następnie pozbądź się twardej części, czyli głąba. Poszatkuj kapustę drobno, najlepiej na cienkie paski. Możesz to zrobić samemu lub z pomocą miksera z przystawką do szatkowania. Przełóż posiekaną kapustę do dużej miski.
Marchewki obierz, opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Jeśli chcesz, aby surówka miała jednolity wygląd, także posiekaj w taki sposób, by uzyskać cienkie paski. Cebulę umyj pod bieżącą wodą i również pokrój. Przełóż składniki do wcześniej przygotowanej kapusty. Koperek lub natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do miski. Wymieszaj,
W małej miseczce wymieszaj majonez, ocet z białego wina, musztardę, cukier oraz jogurt lub śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj sos do warzyw i wszystkie składniki połącz. Odłóż do lodówki, aby surówka colesław nabrała lepszego smaku, na około godzinę.