Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki schabowe z marchewką

Roladki schabowe z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 2757

Dodano:

Odsłon: 2644

Duszone roladki schabowe są kruche i soczyste, a nadzienie z marchwi pachnącej masłem i tymiankiem nadaje im słodkawy smak i efektowny wygląd.

Składniki

  • Schab bez kości - 3 plastry
  • Marchew - 3 średnie sztuki
  • Woda - 2/3 szklanki
  • Rosół lub bulion warzywny - 2 szklanki
  • Masło - 1 łyżka
  • Miód - 1,5 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Roladki schabowe z marchewką

Przygotowanie

  1. Miód wymieszać z wodą w szklance. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na rozgrzanym maśle ze szczyptą soli. Po chwili, gdy marchew wchłonie całe masło, dodać do niej kilka łyżek wody z miodem i sok z cytryny. Dusić marchew ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając wodę z miodem. Pod koniec duszenia dodać tymianek.

  2. Schab rozbić tłuczkiem, posmarować lekko sosem sojowym i posypać solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym plastrze, na całej szerokości rozłożyć marchew, zwinąć roladki i związać je nitką. Obsmażyć roladki z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodać na patelnię rosół i pokrojoną cebulę. Dusić roladki przez ok. 30 minut, a następnie przełożyć je na talerz i zdjąć nitkę.

  3. Powstały w trakcie duszenia sos zagotować i dodać do niego ocet, cukier oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Szybko i dokładnie wymieszać całość aby nie powstały grudki i ponownie zagotować sos. Przed podaniem polać roladki sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń