Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina to bodaj najczęściej kupowane przez nas mięso. Zwykliśmy przygotowywać z niej na obiad szybkie kotlety i często zapominamy, że można przyrządzić ją na dziesiątki innych sposobów, które wcale nie są dużo bardziej czasochłonne! Wyśmienite są na przykład roladki wieprzowe z dowolnie wybranym farszem. Oto jedna z możliwych propozycji.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3750
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 172
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1287
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3750
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 172
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1287
Składniki
Podziel schab na 8-10 porcji (wielkości średniego kotleta schabowego). Rozbij każdy kawałek tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Boczek pokrój na długie, cieniutkie plasterki. Możesz pominąć ten etap, kupując boczek w plastrach. Posiekaj liście szpinaku. Pokrój drobno suszone pomidory. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak z pomidorami podduś chwilę na maśle. Pod koniec dodaj czosnek. Pokrój ser w słupki – tyle, ile kotletów planujesz przygotować.
Na każdym kawałku schabu rozsmaruj masę powstałą ze szpinaku, pomidorów i czosnku. Z brzegu ułóż słupek sera i zawiń wokół niego kotlet tak, by powstała roladka. Owiń ją szczelnie boczkiem. Całość zepnij 1-2 wykałaczkami lub owiń nitką.
Obsmaż roladki wieprzowe z każdej strony na odrobinie oleju. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut bez przykrycia. Jeśli masz piekarnik z opcją grilla, możesz go włączyć na ostatnie minuty.