Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to pieczone w marynacie, mięciutkie i aromatyczne roladki wołowe wypełnione smakowitym farszem z białej cebulki, kiszonego ogórka i szynki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118012
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8375
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118012
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8375
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Na samym początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy do momentu dobrego połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz przyprawy: zioła prowansalskie, czarny pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wszystko mieszamy. Mięso wołowe dzielimy na porcje i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Cebulkę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, kładziemy na nim plasterek dobrej szynki, a na nią pokrojoną w kostkę cebulkę i kiszonego ogórka. Całość zawijamy w roladkę i obwiązujemy sznurkiem. Roladki nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc (wtedy mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).
Drugiego dnia roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, tak aby mięso delikatnie się ścięło.
Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem wymieszanym z pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.
Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami, a z pozostałego z pieczenia bulionu możemy przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką. Życzę smacznego :)