Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z bakłażana z mięsnym farszem i serem to pomysł na efektowne ale proste w przygotowaniu danie obiadowe. Miękkie plastry bakłażana otulają aromatyczne mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku, ziół prowansalskich i koncentratu pomidorowego. Całość zapiekana jest w delikatnym sosie z passaty pomidorowej, który dodaje potrawie wilgotności i głębokiego smaku. Idealne na rodzinny obiad, kolację ze znajomymi lub jako alternatywa dla klasycznych zapiekanek.
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 354
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 400
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 385
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 315
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 354
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 400
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 385
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 315
Składniki
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie opłukujemy i osuszamy.
Smażymy plastry bakłażana na patelni z odrobiną oliwy, aż będą miękkie i lekko rumiane z obu stron.
Przygotowujemy farsz mięsny. Do mięsa dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, przyprawy oraz podsmażoną na patelni cebulę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdy plaster bakłażana nakładamy farsz, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym na warstwie passaty pomidorowej. Górę posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35–40 minut. Pierwsze 25 minut pod przykryciem, a ostatnie 10–15 minut bez przykrycia, by roladki z bakłażana się przyrumieniły. Gotowe.... Smacznego