Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym to pyszne i wykwintne danie, które przyrządzisz w jednym garnku. Delikatne mięso nadziewane prosciutto, szpinakiem i serem gruyere jest tak aromatyczne i rozpływające się w ustach, że z pewnością poprosisz o dokładkę.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 381
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 258
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1396
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 381
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 258
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1396
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Rozetnij je na pół, ale nie przecinaj do końca. Rozbij je na cienki placek.
Posyp mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron, a następnie na każdą pierś połóż po plasterku szynki, kilka liści szpinaku oraz łyżeczkę sera gruyere. Zwiń mięso w roladę i zabezpiecz wykałaczką.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki ze wszystkich stron przez ok. 10 minut, a następnie zdejmij mięso z patelni.
Na patelnię wlej wino i zredukuj płyn o połowę.
W osobnym garnuszku wymieszaj masło z mąką, a następnie dodaj je do wina i mieszaj do rozpuszczenia.
Dolej bulionu i pozwól mu zgęstnieć. Następnie dodaj śmietanę i – w razie potrzeby – sól. Wymieszaj.
Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i polej go sosem. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej i lekkiej surówki.
Przechowuj danie w lodówce i zużyj je w ciągu 2 dni.