Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym to pyszne i wykwintne danie, które przyrządzisz w jednym garnku. Delikatne mięso nadziewane prosciutto, szpinakiem i serem gruyere jest tak aromatyczne i rozpływające się w ustach, że z pewnością poprosisz o dokładkę.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 346
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1206
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1268
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13415
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 346
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1206
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1268
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13415
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Rozetnij je na pół, ale nie przecinaj do końca. Rozbij je na cienki placek.
Posyp mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron, a następnie na każdą pierś połóż po plasterku szynki, kilka liści szpinaku oraz łyżeczkę sera gruyere. Zwiń mięso w roladę i zabezpiecz wykałaczką.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki ze wszystkich stron przez ok. 10 minut, a następnie zdejmij mięso z patelni.
Na patelnię wlej wino i zredukuj płyn o połowę.
W osobnym garnuszku wymieszaj masło z mąką, a następnie dodaj je do wina i mieszaj do rozpuszczenia.
Dolej bulionu i pozwól mu zgęstnieć. Następnie dodaj śmietanę i – w razie potrzeby – sól. Wymieszaj.
Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i polej go sosem. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej i lekkiej surówki.
Przechowuj danie w lodówce i zużyj je w ciągu 2 dni.