Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym to pyszne i wykwintne danie, które przyrządzisz w jednym garnku. Delikatne mięso nadziewane prosciutto, szpinakiem i serem gruyere jest tak aromatyczne i rozpływające się w ustach, że z pewnością poprosisz o dokładkę.
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 212
Polecam, pychota.
Odsłon: 81
Domowe bajgle na maślance to jedne z najlepszych wypieków, jakie zjesz w swoi...
Odsłon: 1174
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 212
Polecam, pychota.
Odsłon: 81
Domowe bajgle na maślance to jedne z najlepszych wypieków, jakie zjesz w swoi...
Odsłon: 1174
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Rozetnij je na pół, ale nie przecinaj do końca. Rozbij je na cienki placek.
Posyp mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron, a następnie na każdą pierś połóż po plasterku szynki, kilka liści szpinaku oraz łyżeczkę sera gruyere. Zwiń mięso w roladę i zabezpiecz wykałaczką.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki ze wszystkich stron przez ok. 10 minut, a następnie zdejmij mięso z patelni.
Na patelnię wlej wino i zredukuj płyn o połowę.
W osobnym garnuszku wymieszaj masło z mąką, a następnie dodaj je do wina i mieszaj do rozpuszczenia.
Dolej bulionu i pozwól mu zgęstnieć. Następnie dodaj śmietanę i – w razie potrzeby – sól. Wymieszaj.
Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i polej go sosem. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej i lekkiej surówki.
Przechowuj danie w lodówce i zużyj je w ciągu 2 dni.