Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam że was zaskoczę ? Znudziły wam się udka kurczaka i zjedlibyście coś innego ? Mam dla was moim zdaniem świetną propozycję a mianowicie z udek kurczaka wykonać roladki czy zraziki jak zwał tak zwał ważne że smacznie i coś innego
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
Z przygotowanych opłukanych i osuszonych udek drobiowych wraz ze skórą wyciąć kość, następnie wszystkie udka od strony mięsa rozbić tłuczkiem do kotletów na już rozbite mięso kłaść po jednym plastrze szynki zawędzanej lub kto jaką lubi, po cienkim plastrze sera żółtego oraz po kawałku ogórka kiszonego czyli jeden ogórek podzielić na cztery części. Tak przygotowane mięso z dodatkami zawijać formując roladkę - zrazik i spiąć wykałaczkami
Jak już mamy przygotowane wszystkie roladki - zraziki wtedy przygotować jajka do salaterki wbić całe jajka, posolić i wsypać pieprz naturalny i za pomocą widelca roztrzepać je, na patelnię wlać olej i lekko go rozgrzać. Przygotowane roladki zanurzyć w przygotowanym jajku a następnie obtoczyć z każdej strony w bułce tartej drobnej ułożyć wszystkie wykałaczką ku górze na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
W czasie gdy druga strona roladek się smaży przygotować garnek a do niego wlać wodę i wsypać przyprawę uniwersalną oraz przyprawę do kurczaka, dodać liść i ziela angielskie lekko zagotować następnie ułożyć usmażone roladki podlewając je dwoma łyżkami oleju ze smażenia i dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas obracając roladki do ich pełnej miękkości i wyparowania większości dodanej wody ( ogień pod garnkiem musi być bardzo malutki wtedy nie odejdzie do końca panierka )
Uduszone i mięciutkie roladki z dodatkami podałam z ziemniakami polanymi lekko sosem z duszących się roladek oraz moje grzybki marynowane ukochane opieńki. Mięsko w roladkach wyszło tak miękkie i kruche że świetnie się kroiło nic się nie rozpadało a co najważniejsze zawsze to inny obiad niż tylko udka, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć produkty