Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste i bardzo smaczne roladki ze szparagami będą hitem każdego, rodzinnego obiadu. Doskonale sprawdzą się również w roli przekąski na grillu lub na letnim przyjęciu. Koniecznie zapamiętajcie przepis, bo z pewnością nie raz będziecie chcieli do niego wracać.
Zacznij od przygotowania szparagów. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odłam zdrewniałe końcówki. Same przełamią się w odpowiednim miejscu, od którego nadają się do przygotowania. Przetnij szparagi na 2-3 części.
Każdy filet z kurczaka przekrój wzdłuż, dzięki czemu uzyskasz cienkie kotlety. Jeśli jeszcze są dość grube, umieść je pod torebką foliową, a następnie rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Uważaj, aby nie podziurawić kurczaka i nie rozerwać go.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na cienkie plasterki.
Filet z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Ułóż plaster mozzarelli, a na to kilka sztuk szparagów.
Zawiń mięso w rulon, ściskając mocno. Możesz też użyć wykałaczek do połączenia.
Każdą roladkę owiń plasterkiem boczku wędzonego.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż każdą roladkę z jednej i z drugiej strony przez 2-3 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Włóż roladki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 20 minut. Jeśli szparagi zaczną się przypiekać, owiń je folią aluminiową.
W tym czasie przygotuj sos. Do głębokiego rondelka przełóż masło i zacznij podgrzewać. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, podgrzewając na średnim ogniu.
Wlej bulion lub wodę, a także dodaj musztardę. Dopraw solą i pieprzem, a także natką pietruszki.
Na nieco większym ogniu mieszaj składniki aż do połączenia. Powinien po czasie zrobić się gładki i gęsty.
Upieczone roladki polej sosem musztardowym.
Przepis dnia
W mojej kuchni bardzo cenię proste, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne rozw...
Odsłon: 7425
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 81
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 78
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 81
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 78
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Składniki
Zacznij od przygotowania szparagów. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odłam zdrewniałe końcówki. Same przełamią się w odpowiednim miejscu, od którego nadają się do przygotowania. Przetnij szparagi na 2-3 części.
Każdy filet z kurczaka przekrój wzdłuż, dzięki czemu uzyskasz cienkie kotlety. Jeśli jeszcze są dość grube, umieść je pod torebką foliową, a następnie rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Uważaj, aby nie podziurawić kurczaka i nie rozerwać go.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na cienkie plasterki. Filet z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Ułóż plaster mozzarelli, a na to kilka sztuk szparagów. Zawiń mięso w rulon, ściskając mocno. Możesz też użyć wykałaczek do połączenia. Każdą roladkę owiń plasterkiem boczku wędzonego.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż każdą roladkę z jednej i z drugiej strony przez 2-3 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż roladki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 20 minut. Jeśli szparagi zaczną się przypiekać, owiń je folią aluminiową.
W tym czasie przygotuj sos. Do głębokiego rondelka przełóż masło i zacznij podgrzewać. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, podgrzewając na średnim ogniu. Wlej bulion lub wodę, a także dodaj musztardę. Dopraw solą i pieprzem, a także natką pietruszki. Na nieco większym ogniu mieszaj składniki aż do połączenia. Powinien po czasie zrobić się gładki i gęsty. Upieczone roladki polej sosem musztardowym.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie
Dania główne
Duszony udziec z indyka
Dania główne
Zapiekanka ryżowa z cukinią
Dania główne
Pieczony schab
Schab w sosie
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 81
Duszony udziec z indyka
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 78