Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste i bardzo smaczne roladki ze szparagami będą hitem każdego, rodzinnego obiadu. Doskonale sprawdzą się również w roli przekąski na grillu lub na letnim przyjęciu. Koniecznie zapamiętajcie przepis, bo z pewnością nie raz będziecie chcieli do niego wracać.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1237
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 109
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1237
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 109
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Składniki
Zacznij od przygotowania szparagów. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odłam zdrewniałe końcówki. Same przełamią się w odpowiednim miejscu, od którego nadają się do przygotowania. Przetnij szparagi na 2-3 części.
Każdy filet z kurczaka przekrój wzdłuż, dzięki czemu uzyskasz cienkie kotlety. Jeśli jeszcze są dość grube, umieść je pod torebką foliową, a następnie rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Uważaj, aby nie podziurawić kurczaka i nie rozerwać go.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na cienkie plasterki. Filet z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Ułóż plaster mozzarelli, a na to kilka sztuk szparagów. Zawiń mięso w rulon, ściskając mocno. Możesz też użyć wykałaczek do połączenia. Każdą roladkę owiń plasterkiem boczku wędzonego.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż każdą roladkę z jednej i z drugiej strony przez 2-3 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż roladki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 20 minut. Jeśli szparagi zaczną się przypiekać, owiń je folią aluminiową.
W tym czasie przygotuj sos. Do głębokiego rondelka przełóż masło i zacznij podgrzewać. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, podgrzewając na średnim ogniu. Wlej bulion lub wodę, a także dodaj musztardę. Dopraw solą i pieprzem, a także natką pietruszki. Na nieco większym ogniu mieszaj składniki aż do połączenia. Powinien po czasie zrobić się gładki i gęsty. Upieczone roladki polej sosem musztardowym.