Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne roladki w chudziutkim sosiku, smakują każdemu! :) Odpowiednie także dla osób na diecie doktora Dukana(faza II, P+W).
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 80
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3850
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 121
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 80
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3850
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 121
Składniki
Mięso wołowe kroimy na płaty grubości około 1cm. Płaty mięsa dobrze rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z każdej strony odrobiną soli, pieprzem i papryką ostrą. Możemy "wsmarować" w mięso przyprawy.
Przygotowujemy dodatki: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórka kroimy w dość grube paski. Z pieczarek usuwamy nóżki, grzybki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paseczki. W międzyczasie przygotowujemy bulion wołowy z kostki.
Na przyprawione płaty mięsa nakładamy po dwa półplasterki cebuli, paski ogórka i papryki oraz po 3 plasterki pieczarek. Zwijamy mięso w roladki, mocno ściskając i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtaczamy w jednej łyżce mąki kukurydzianej i smażymy na teflonowej patelni(bez tłuszczu) aż się zarumienią z każdej strony.
Przerzucamy roladki do garnka, zalewamy gorącym bulionem i dodajemy: listki laurowe, ziele angielskie oraz pozostałą cebulę i pieczarki. Dusimy wszystko na małym ogniu do miękkości mięsa(około 1godziny).
Następnie przygotowujemy zaczepkę: mieszamy drugą łyżkę mąki kukurydzianej z wodą. Wyjmujemy roladki, wlewamy zaczepkę do wywaru i zagotowujemy. Wkładamy roladki z powrotem do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze 10 minut.
Jeśli jesteśmy na diecie Dukana, roladki możemy podawać polane sosem z fasolką szparagową lub sałatką przyrządzoną wg. zasad diety. Jeśli nie, to świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami :) Smacznego!