Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rösti to szwajcarska potrawa narodowa. Placki w wersji podstawowej przygotowuje się z samych ziemniaków, jednak często można spotkać je z dodatkiem boczku, sera lub sadzonym jajkiem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5257
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5257
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odstaw do przestygnięcia, gdy będą zimnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Boczek pokrój w drobne paski, a cebulę w piórka - wszystko podsmażaj przez kilka minut.
Dodaj do boczku i cebuli ziemianki, przez chwilę porządnie mieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gdy ziemniaki wchłoną cały tłuszcz uformuj z nich placek (masę rozprowadź na całej powierzchni patelni).
Smaż z obu stron na rumiany kolor.