Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rösti to szwajcarska potrawa narodowa. Placki w wersji podstawowej przygotowuje się z samych ziemniaków, jednak często można spotkać je z dodatkiem boczku, sera lub sadzonym jajkiem.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odstaw do przestygnięcia, gdy będą zimnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Boczek pokrój w drobne paski, a cebulę w piórka - wszystko podsmażaj przez kilka minut.
Dodaj do boczku i cebuli ziemianki, przez chwilę porządnie mieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gdy ziemniaki wchłoną cały tłuszcz uformuj z nich placek (masę rozprowadź na całej powierzchni patelni).
Smaż z obu stron na rumiany kolor.