Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny szwajcarski placek ziemniaczany, u mnie z dodatkiem sera, rukoli i papryki. Smakosza tego dania znajdziemy na pewno w każdym domu. Dzięki wielu możliwościom, dowolnego komponowania składników, może to być danie nawet dla wegetarian!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9855
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9855
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach dzień wcześniej i obieramy. Niektóre przepisy mówią nawet o konieczności odczekania 3 dni, ale ja odradzam zwlekanie aż tak długo.
Ziemniaki trzemy na tarce o największych oczkach. Boczek kroimy (bez tej twardej skóry) na plasterki i następnie na wstążeczki lub w kosteczkę, rumienimy na patelni czekając aż zacznie skwierczeć i wytopi się tłuszcz. Nie ma potrzeby używania dodatkowej porcji oleju czy masła, no może, ze szczególnie przepadamy za kalorycznymi daniami. Do boczku dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, pozwalamy się im zeszklić na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy na niewielkie kawałeczki, dodajemy na patelnię i czekamy aż nieco zmięknie (dość często mieszamy), wtedy dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy co minutę lub dwie.
Po kwadransie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i formujemy placek (łyżką czy szpatułką którą mieszaliśmy), pieczemy placek przez 10-15 minut, na najmniejszym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie Przykładamy duży (o średnicy naszej patelni) płaski talerz do placka i odwracamy patelnię do góry nogami, najtrudniejszym momentem jest chyba delikatne zsunięcie go z powrotem. Odwrócony placek posypujemy startym serem i smażymy jeszcze 10 - 15 minut z drugiej strony, wtedy też ser powinien się roztopić. Podajemy w towarzystwie lekko orzechowych (moim zdaniem sezamowych) liści rukoli.