Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny szwajcarski placek ziemniaczany, u mnie z dodatkiem sera, rukoli i papryki. Smakosza tego dania znajdziemy na pewno w każdym domu. Dzięki wielu możliwościom, dowolnego komponowania składników, może to być danie nawet dla wegetarian!
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 83
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 116
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 60
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 83
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 116
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 60
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach dzień wcześniej i obieramy. Niektóre przepisy mówią nawet o konieczności odczekania 3 dni, ale ja odradzam zwlekanie aż tak długo.
Ziemniaki trzemy na tarce o największych oczkach. Boczek kroimy (bez tej twardej skóry) na plasterki i następnie na wstążeczki lub w kosteczkę, rumienimy na patelni czekając aż zacznie skwierczeć i wytopi się tłuszcz. Nie ma potrzeby używania dodatkowej porcji oleju czy masła, no może, ze szczególnie przepadamy za kalorycznymi daniami. Do boczku dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, pozwalamy się im zeszklić na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy na niewielkie kawałeczki, dodajemy na patelnię i czekamy aż nieco zmięknie (dość często mieszamy), wtedy dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy co minutę lub dwie.
Po kwadransie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i formujemy placek (łyżką czy szpatułką którą mieszaliśmy), pieczemy placek przez 10-15 minut, na najmniejszym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie Przykładamy duży (o średnicy naszej patelni) płaski talerz do placka i odwracamy patelnię do góry nogami, najtrudniejszym momentem jest chyba delikatne zsunięcie go z powrotem. Odwrócony placek posypujemy startym serem i smażymy jeszcze 10 - 15 minut z drugiej strony, wtedy też ser powinien się roztopić. Podajemy w towarzystwie lekko orzechowych (moim zdaniem sezamowych) liści rukoli.