Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49636
Dodano: 06.07.2015
Odsłon: 31153
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zacznę od tego, że mięso kupuję w sprawdzonej masarni, gdzie miła pani mieli je przy mnie. Taka jestem wygodnicka. Oczywiście mięso można zmielić samemu, ale to wydłuża czas przygotowania rumsztyków.
Zmielone mięso mieszamy z przyprawami (sporo pieprzu, sól do smaku, bez szaleństwa,aby nie przesolić), dodajemy surowe jajko. Masę wyrabiamy dłonią do momentu, aż stanie się jednolita i kleista.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, smażymy na smalcu, do momentu zrumienienia.
Z gotowej masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki, o grubości około 1.5 cm. Na każdym z nich, przy użyciu noża, robimy nacięcia na głębokość 1- 2 mm. Rumsztyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 3- 4 minuty z każdej strony.
Podajemy ze zrumienioną cebulką.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

embepe13 09 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Dokładnie moje klimaty kulinarne. Smażę na smalcu, zupełnie inny smak, a krągłe bioderka też mają swój urok :) Pozdrawiam, u mnie 5+ Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

elusiaz 09 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Ja jeszcze obtaczam delikatnie w bułce tartej ;) W wersji de luxe cebulkę przesmażam z pieczarkami ;) Pycha!;) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 08 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Wyśmienity! Palce lizać :D11 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 06 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda :)12 Kto głosował? | Odpowiedz