Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba pieczona w pomidorach

Ryba pieczona w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6955

Dodano:

Odsłon: 11448

Ryby są bardzo smaczne i wpływają zbawiennie na nasze zdrowie. Dzisiaj wybrałam dorsza. Z wszystkich witaminek zawartych w tej rybce najbardziej przypadły mi do gustu... witamina B2- odpowiada za stan i zdrowie skóry, oraz A i E - zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dodatku to jedna z najmniej kalorycznych ryb! He? I co Wy na to? :)

Składniki

  • 4 filety świeżego dorsza
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżki masła
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dorsza osuszamy papierowymi ręcznikami, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy.

  2. Cebule kroimy w półksiężyce i szklimy na oliwie z oliwek. Czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę i pod koniec dodajemy dosłownie na 2 minuty do cebuli. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pół wiązki pietruszki - posiekanej w drobne kawałki. Całość dusimy 15-20 min, aż się zredukuje.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy sos pomidorowy a na wierzchu układamy rybę. Pamiętajmy, by naczynie nie było za głębokie a kawałki ryby nie nachodziły na siebie. Skrapiamy oliwą z oliwek.

  3. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut. Ja piekłam bez termoobiegu.

  4. Upieczoną rybkę podajemy z ryżem, lub ziemniakami. Wierzch koniecznie dekorujemy resztą natki z pietruszki - ponieważ to właśnie ona wydobędzie smak naszego dania.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biurwa 14 grudnia 2013 Kocham wszystko co ma pomidorowy smak, a gdy do tego jest ryż i rybka to już w ogóle poezja :) Bardzo mi się to podoba :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń