Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryby są bardzo smaczne i wpływają zbawiennie na nasze zdrowie. Dzisiaj wybrałam dorsza. Z wszystkich witaminek zawartych w tej rybce najbardziej przypadły mi do gustu... witamina B2- odpowiada za stan i zdrowie skóry, oraz A i E - zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dodatku to jedna z najmniej kalorycznych ryb! He? I co Wy na to? :)
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 182
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 182
Składniki
Dorsza osuszamy papierowymi ręcznikami, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy.
Cebule kroimy w półksiężyce i szklimy na oliwie z oliwek. Czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę i pod koniec dodajemy dosłownie na 2 minuty do cebuli. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pół wiązki pietruszki - posiekanej w drobne kawałki. Całość dusimy 15-20 min, aż się zredukuje. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy sos pomidorowy a na wierzchu układamy rybę. Pamiętajmy, by naczynie nie było za głębokie a kawałki ryby nie nachodziły na siebie. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut. Ja piekłam bez termoobiegu.
Upieczoną rybkę podajemy z ryżem, lub ziemniakami. Wierzch koniecznie dekorujemy resztą natki z pietruszki - ponieważ to właśnie ona wydobędzie smak naszego dania.
Smacznego!