Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba po grecku to propozycja, która sprawdza się w roli śniadania, obiadu i kolacji. Uduszone, miękkie warzywa i doprawiona, rozpływająca się w ustach rybka to kombinacja, którą koniecznie trzeba od czasu do czasu przygotować.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Składniki
Jeśli używasz mrożonych ryb, wyjmij je dzień wcześniej z zamrażarki, rozmroź w lodówce i osusz.
Przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a pora w cienkie paski. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce grubych oczkach.
Na głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Smaż cebulę i pora na średnio-niskim ogniu aż zmiękną i staną się półprzezroczyste.
Do patelni dodaj starty seler, pietruszki i marchewki. Smaż przez kilka minut.
Warzywa podlej wodą i przemieszaj do równego jej rozprowadzenia. Duś pod przykryciem przez pół godziny.
Do warzyw dodaj ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, oregano i bazylię. Porządnie wymieszaj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, raz jeszcze porządnie wymieszaj i duś pod przykryciem 15 minut.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przypraw filety solą i pieprzem z obu stron. Wysyp mąkę do szerokiego naczynia; pokryj mąką rybę, maczając ją w naczyniu. Strzep nadmiar mąki.
Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę partiami do uzyskania złotego koloru, przez około 4 minuty po każdej stronie. Usmażone filety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
Złóż potrawę. Na dno naczynia wyłóż grubą warstwę sosu; następnie ułóż warstwę filetów, kolejną warstwę sosu; postępuj tak do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos.
Podawaj na ciepło lub odstaw na parę godzin (lub całą noc) do lodówki. Serwuj rybę przyozdobioną natką pietruszki.
Smacznego!