Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba po grecku to propozycja, która sprawdza się w roli śniadania, obiadu i kolacji. Uduszone, miękkie warzywa i doprawiona, rozpływająca się w ustach rybka to kombinacja, którą koniecznie trzeba od czasu do czasu przygotować.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 138
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 138
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Składniki
Jeśli używasz mrożonych ryb, wyjmij je dzień wcześniej z zamrażarki, rozmroź w lodówce i osusz.
Przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a pora w cienkie paski. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce grubych oczkach.
Na głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Smaż cebulę i pora na średnio-niskim ogniu aż zmiękną i staną się półprzezroczyste.
Do patelni dodaj starty seler, pietruszki i marchewki. Smaż przez kilka minut.
Warzywa podlej wodą i przemieszaj do równego jej rozprowadzenia. Duś pod przykryciem przez pół godziny.
Do warzyw dodaj ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, oregano i bazylię. Porządnie wymieszaj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, raz jeszcze porządnie wymieszaj i duś pod przykryciem 15 minut.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przypraw filety solą i pieprzem z obu stron. Wysyp mąkę do szerokiego naczynia; pokryj mąką rybę, maczając ją w naczyniu. Strzep nadmiar mąki.
Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę partiami do uzyskania złotego koloru, przez około 4 minuty po każdej stronie. Usmażone filety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
Złóż potrawę. Na dno naczynia wyłóż grubą warstwę sosu; następnie ułóż warstwę filetów, kolejną warstwę sosu; postępuj tak do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos.
Podawaj na ciepło lub odstaw na parę godzin (lub całą noc) do lodówki. Serwuj rybę przyozdobioną natką pietruszki.
Smacznego!