Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni przed wigilią. Ryba „dojrzeje” i będzie smaczniejsza. Danie obowiązkowe na wigilijnym stole.
Polecam.
Odsłon: 774
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 69
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 217
Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...
Odsłon: 246
Polecam.
Odsłon: 774
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 69
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 217
Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...
Odsłon: 246
Składniki
Dwa lub trzy dni przed wigilią smażymy rybę. Oczyszczamy filety. Jeśli ryba jest mrożona, dobrze osączamy ją z wody. Kroimy rybę na duże kawałki, obtaczamy w mące, przyprawiamy i smażymy na rumiano na oleju. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy warzywa. Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach trzemy marchew, seler i pietruszkę. Odkładamy je osobno. Cebulę kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili pietruszkę, na koniec seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą. Kiedy już zmiękną dodajemy koncentrat, ocet lub sok z cytryny i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania.
Teraz wykładamy rybę i warzywa warstwami do miski. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec gotową rybę wkładamy do lodówki. Postoi 2-3 dni w chłodzie, będzie smaczniejsza. Ryba po grecku gotowa!