Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w pomidorach to danie postne jak przystało na wigilię. Dorsz, morszczuk lub mintaj tak przyrządzony jest soczysty, sos pomidorowy słodko – kwaśny, do tego dużo cebuli pięknie zamarynowanej w sosie. Ryba godna polecenia.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117069
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8047
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1661
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1339
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117069
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8047
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1661
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1339
Składniki
Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na części. Lekko solimy i oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, nadmiar mąki strzepujemy. Smażymy kawałki ryby w dużej ilości tłuszczu na rumiano. Gotową rybę odkładamy na bok.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Wodę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy koncentrat pomidorowy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka lub półkrążki. Szklimy cebulę na oleju, w trakcie smażenia dodajemy odrobinę soli. Oleju nie żałujemy. Zeszkloną cebulę zasypujemy mąką, dobrze mieszamy całość i wrzucamy do sosu pomidorowego. Dodajemy ocet, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy rybę ułożoną na półmisku lub w salaterce. Ostudzone danie wkładamy do lodówki.
Ryba w sosie pomidorowym gotowa!
Nasza rada: Rybę w pomidorach najlepiej zrobić 1 – 2 dni przed wigilią. Trochę poleży w sosie, przejdzie smakami, będzie smaczniejsza.