Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w porach to pyszne danie obiadowe, które wybornie smakuje podane z ziemniakami. Dla amatorów dań rybnych będzie doskonałą propozycją na kolację. Taka ryba świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole jako jedno z dań wigilijnych, może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25736
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25736
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Składniki
Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne doprawiamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z obu stron. Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane filety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
Jasne części pora kroimy w plastry. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, krótko podsmażamy pokrojonego pora, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą już lekko podduszone wlewamy śmietanę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 2 minut. Na końcu całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Usmażone ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem. Na rybach umieszczamy pora w śmietanie i równomiernie rozprowadzamy go po wierzchu. Rybę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i zapiekamy około 15-20 minut.