Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie postne, szybkie, ale smaczne!!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. Pod koniec wkładamy do ciepłego piekarnika.
Kalafior gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, cukru i mleka.
Groszek również gotujemy przez 2-3 minuty.
Ser trzemy na wiórki, mieszamy z ciepłym ryżem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryżu układamy kalafior, który lekko oprószamy ziołami i pieprzem. Kalafior obsypujemy groszkiem. Całość zalewamy sosem (koperkowym lub beszamelowym - w zależności od upodobań). Zapiekankę wrzucamy na 15 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.