Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając dużo świeżego szpinaku, postanowiłam ugotować coś nowego i w ten sposób powstał nadspodziewanie smaczny grecki ryż ze szpinakiem. W języku oryginału nazywa się spanakorizo (Σπανακόρυζο), a podobne danie spotkamy również w kuchni tureckiej (ispanak yemegi). Niektórzy twierdzą, że jest to grecka odpowiedź na włoskie risotto, ale myślę, że tak naprawdę oba dania powstały niezależnie od siebie, w pradawnych czasach. Grecki ryż ze szpinakiem można podawać jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do mięsa lub ryby. W podstawowej wersji spanakorizo jest wegańskim daniem, ale często bywa podawane z fetą i wówczas traci ten walor. Choć nadal pozostaje idealnym wegetariańskim obiadem, kolacją, a czasem i śniadaniem. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, gdy ryż ze szpinakiem jest gorący i świeży. Ale jada się go również po wystudzeniu, zwłaszcza na kolację lub na śniadanie następnego ranka.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 743
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 743
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 426
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 743
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 743
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 426
Składniki
Ze świeżego szpinaku usuń łodygi i blaszki liściowe w ten sposób, aby w misce pozostały same liście.
Wypłucz te listki w dużej ilości wody, nawet zmieniając ją kilkukrotnie, jeśli szpinak jest bardzo zapiaszczony.
Z miski z wodą przekładaj liście do suszarki do sałaty, a następnie osuszaj partiami. Bo 600 gramów liści to jest naprawdę dużo i żadna suszarka nie pomieści tego na jeden raz!
Ryż przepłucz kilkukrotnie, a następnie zostaw na sicie do odsączenia.
Cebulę i szczypior pokrój drobno, a następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie (100 ml) do miękkości.
Partiami dodaj szpinak i podgrzewaj, mieszając, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
Dodaj ryż, gorący bulion oraz pieprz i sól (na początek po dużej szczypcie, bo bulion jest już trochę słony).
Wymieszaj ponownie i zmniejsz ogień do delikatnego wrzenia.
Przykryj garnek i pozwól ryżowi gotować się przez około 15 minut. W międzyczasie posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.
Gdy ryż zmięknie wystarczająco, dodaj sok z cytryny,
koperek
i połowę pozostałej oliwy, a następnie wymieszaj danie i zostaw pod przykryciem na 10 minut przed podaniem. W tym czasie połączą się wszystkie smaki.
Po 10 minutach już możesz podawać.
Gotowy ryż ze szpinakiem przełóż na talerze, a następnie skrop pozostałą oliwą. Najlepiej podaj z kawałkiem fety i ćwiartką cytryny, aby każdy mógł sobie doprawić danie według własnego smaku.
Dodatek fety nie jest obowiązkowy, ale ona bardzo dobrze tu pasuje, wzbogaca smak ryżu ze szpinakiem, a ponadto uzupełnia zawartość białka. Można rozkruszyć fetę na powierzchni lub położyć na talerzu obok. Smacznego!