Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryżowa zapiekanka z kukurydzą

Ryżowa zapiekanka z kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 2224

Dodano:

Odsłon: 6082

tania, sycąca i smaczna (szczerze polecam)

Składniki

  • ryż, 1 i 1/2 szkl.
  • szynka, 25 dag
  • ogórki kiszone, 2 szt.
  • kukurydza, 1 puszka
  • cebula, 1 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • ser żółty, 20 dag
  • olej, 2 łyżki
  • papryka, 1 szt.
  • pieprz, sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryżowa zapiekanka z kukurydzą

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko. (Moja metoda: ryż podsmażam na niewielkiej ilości oleju, po chwili zalewam dwukrotną ilością wody, czyli - jeśli gotuję 1 i 1/2 szkl. ryżu, to wlewam 3 szkl. wody, podczas gotowania ze dwa razy przemieszam delikatnie). Na oleju podsmażyc pokrojoną cebulę oraz szynkę.

  2. Ogórki i paprykę pokroic w kostkę. Wszystko mieszamy z kukurydzą i ryżem, doprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch polewamy rozmąconymi jajkami i posypujemy tartym serem. Pieczemy w temp. ok. 160 stopni przez 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 17 marca 2010 bardzo lubię wszelkie zapiekanki ta twoja tez musi byc pyszna

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń