Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do mięs z grilla lub kotletów, sznycli czy pieczonego mięsa.Zziemniaczki z chrupiącą skórką pachnące ziołami a do tego pyszna sałatka -, soczyste, słodkie i kolorowe pomidory, lekko ostra szalotka, która podkreśla sma i kremowa śmietana. Wybierając pomidory starajcie się wybrać je w różnych kolorach i kształtach.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5256
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17159
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2487
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4672
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5256
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17159
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2487
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4672
Składniki
Ziemniaki szorujemy i podgotowujemy w osolonej wodzie - w łupinach. Gdy będą już na tyle miękkie, że można wbić w nie widelec (ale nie rozpadające się), odcedzamy i odstawiamy na parę minut, żeby odparować resztkę wody.
Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Jeśli mamy, to na wierzchu układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) ok 20 min - aż się zarumienią i skórka stanie się chrupiąca.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na grubsze kawałki. Dodajemy pokrojoną w krążki szalotkę oraz dymkę. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 min, żeby pomidory puściły trochę płynu.
Po tym czasie do sałatki dodajemy zimną śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Gorące ziemniaki można przekroić na pół i włożyć do środka plasterek zwykłego masła lub masła czosnkowego. Można je też polać sosem z sałatki - wyobraźcie sobie gorącego ziemniaka z zimnym sosem śmietanowym. Smacznego :)