Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Laab Moo to tradycyjna tajska sałatka, którą u nas można uznać za pełnowartościowy posiłek. Jej bazą jest dowolny rodzaj mięsa, w Tajlandii najczesciej to wieprzowina, ja użyłam wołowiny, sosu sojowego zamiast sosu rybnego i galangalu zamiast imbiru. Jako warzywa stosujemy wszystko, co mamy w lodówce. Jeśli nie mamy bazylii tajskiej, możemy zastąpić ją miętą. Laab tradycyjnie serwuje się z kleistym ryżem.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 76
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 745
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 471
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 244
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 76
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 745
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 471
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 244
Składniki
Ugotowac i ostudzic ryz. Oleje sezamowe wlac do miski, dodac sok z limonki, sos sojowy, syrop klonowy i dressing dobrze wymieszac. Rozmrozić soję i ewentualnie oddzielic od straków. Cebule obrac i drobno pokroic. Papryke i groszek cukrowy pokroic w paski, groszek krótko sparzyc w osolonej wodzie. Trawe cytrynowa przekroic kilka razy i energicznie wyklepac.
Galangal i czosnek obrac i drobno posiekac. Chili drobno pokroic i wszystki wlozyc do miski z sosem winegret i wymieszac. Odstawic na kilka minut do naciagniecia.
Rozgrzac troche oleju arachidowego na patelni i smazyc mieso mielone, doprawic sola i pieprzem, dodac liscie limonki kaffir i trawe cytrynowa.
Wymieszac usmazona wolowine z pozostalymi skladnikami i winegretem. Ponownie doprawic salatkę sosem sojowym lub sokiem z limonki i ulozyc na niej duza porcje listków kolendry i tajskiej bazylii (lub miety)
Podawac na cieplo lub zimno w nastepujacy sposób: wylozyc miske liscmi salaty rzymskiej, ulozyc na niej salatke wraz z liscmi kolendry i bazylii. Uformowac z ryzu male kulki i ulozyc na boku. Kto chce, moze dodac osobno sos chili.