Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z zupek chińskich to niezwykle smaczny, szybki i prosty sposób na pożywną przekąskę, kolację lub lunch do pracy. Sałatka to kilka prostych składników oraz kremowy, choć nie ciężki sos majonezowo-musztardowy. Możesz wykonać sałatkę o każdej porze roku, a jest to też świetny pomysł na wykorzystanie resztek szynki i sera.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2883
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9288
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2883
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9288
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (ok. 8 minut od momentu wrzenia wody), wystudź i obierz ze skorupek, a następnie pokrój w kostkę. Otwórz torebki z zupkami chińskimi, wyjmij sam makaron (saszetki nie będą potrzebne), pokrusz, umieść w misce, zalej wrzątkiem i trzymaj ok. 1 minuty pod przykryciem. Makaron powinien wyjść a’dente. Jeśli lubisz miększy makaron, możesz potrzymać go dłużej. Jednak pod wpływem sosu makaron będzie jeszcze miękł. Zbyt miękki makaron spowoduje, że sałatka będzie za bardzo posklejana.
Umyj rzodkiewki i posiekaj w plasterki, szynkę pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulkę drobno poszatkuj. Możesz też dodatkowo przelać ją wrzątkiem, aby była mniej ostra.
Wykonaj sos. Zmieszaj majonez, jogurt, musztardę, dopraw solą, pieprzem i curry. Wszystkie składniki sałatki włóż do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Możesz wstawić sałatkę na pół godziny do schłodzenia lub podawaj od razu.