Schab faszerowany mięsem mielonym będzie prawdziwą gwiazdą na świątecznym stole. Jako danie obiadowe możesz go podać z ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem, gotowanym kalafiorem lub buraczkami oraz białym sosem. Na zimno świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina.
Schab faszerowany mięsem mielonym
Składniki
- 1 kg schabu
- 1 cebula biała
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 200 g pieczarek
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki suszonych ziół, np majeranek, tymianek, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny lub musztardy
- olej
Składniki
- 1 kg schabu
- 1 cebula biała
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 200 g pieczarek
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki suszonych ziół, np majeranek, tymianek, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny lub musztardy
- olej

Etapy przygotowania
Schab umyj i oczyść. Pokrój wzdłuż na kawałki o grubości około 1,5 cm i rozłóż na płasko.
Obierz cebulę i drobno pokrój, umyte pieczarki posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki i podsmażaj, aż zmiękną. Następnie zdejmij z patelni, po czym znów rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki, dorzuć żurawinę i dopraw ziołami. Odstaw do przestygnięcia. Do zimnego farszu dodaj jajko, bułkę tartą i ponownie dopraw, a następnie dokładnie wymieszaj farsz.
Rozłóż farsz na rozłożonym schabie i zwiń mięso jak roladę. Całość zasznuruj, aby schab się nie rozpadł. Połącz miód z sokiem z cytryny, słodką papryką i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyj marynatą mięso ze wszystkich stron.
Schab włóż do naczynia żaroodpornego, podlej ok.100 ml wody, zamknij pokrywę i piecz przez około 1,5 godz. w 160-170° C. Po upieczeniu pozwól mięsu lekko wystygnąć i pokrój je dopiero po 10-15 minutach. Dzięki czemu będzie miękkie i zachowa soczystość. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 66

Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Amerykańska
- Polska
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 1083

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 745
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 66

Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Amerykańska
- Polska
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 1083

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 745



Składniki
- 1 kg schabu
- 1 cebula biała
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 200 g pieczarek
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki suszonych ziół, np majeranek, tymianek, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny lub musztardy
- olej
Schab umyj i oczyść. Pokrój wzdłuż na kawałki o grubości około 1,5 cm i rozłóż na płasko.
Obierz cebulę i drobno pokrój, umyte pieczarki posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki i podsmażaj, aż zmiękną. Następnie zdejmij z patelni, po czym znów rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki, dorzuć żurawinę i dopraw ziołami. Odstaw do przestygnięcia. Do zimnego farszu dodaj jajko, bułkę tartą i ponownie dopraw, a następnie dokładnie wymieszaj farsz.
Rozłóż farsz na rozłożonym schabie i zwiń mięso jak roladę. Całość zasznuruj, aby schab się nie rozpadł. Połącz miód z sokiem z cytryny, słodką papryką i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyj marynatą mięso ze wszystkich stron.
Schab włóż do naczynia żaroodpornego, podlej ok.100 ml wody, zamknij pokrywę i piecz przez około 1,5 godz. w 160-170° C. Po upieczeniu pozwól mięsu lekko wystygnąć i pokrój je dopiero po 10-15 minutach. Dzięki czemu będzie miękkie i zachowa soczystość. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pyszne ciasto.