Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab faszerowany mięsem mielonym będzie prawdziwą gwiazdą na świątecznym stole. Jako danie obiadowe możesz go podać z ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem, gotowanym kalafiorem lub buraczkami oraz białym sosem. Na zimno świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Składniki
Schab umyj i oczyść. Pokrój wzdłuż na kawałki o grubości około 1,5 cm i rozłóż na płasko.
Obierz cebulę i drobno pokrój, umyte pieczarki posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki i podsmażaj, aż zmiękną. Następnie zdejmij z patelni, po czym znów rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki, dorzuć żurawinę i dopraw ziołami. Odstaw do przestygnięcia. Do zimnego farszu dodaj jajko, bułkę tartą i ponownie dopraw, a następnie dokładnie wymieszaj farsz.
Rozłóż farsz na rozłożonym schabie i zwiń mięso jak roladę. Całość zasznuruj, aby schab się nie rozpadł. Połącz miód z sokiem z cytryny, słodką papryką i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyj marynatą mięso ze wszystkich stron.
Schab włóż do naczynia żaroodpornego, podlej ok.100 ml wody, zamknij pokrywę i piecz przez około 1,5 godz. w 160-170° C. Po upieczeniu pozwól mięsu lekko wystygnąć i pokrój je dopiero po 10-15 minutach. Dzięki czemu będzie miękkie i zachowa soczystość. Podawaj z ulubionymi dodatkami.