Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab nadziewany białą kiełbasą

Schab nadziewany białą kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1309

Dodano:

Odsłon: 1927

Polecam w święta Wielkanocne schab nadziewany białą kiełbaską. Użyłam kiełbasę domowa robioną. Moja mięsożerna cześć rodziny jest zachwycona tym schabem. Podaje go z pieczonymi buraczkami. Jest bardzo aromatyczny :-) Tak naprawdę to schab sam się robi. Marynujemy go, na drugi dzień nadziewamy kiełbaską i wkładamy do rękawa i piekarnika

Składniki

  • 1,5 kg schab bez kości
  • 2 kiełbaski białe domowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myję i dokładnie osuszam. Z przypraw. soli, pieprzu, majeranku, ziół prowansalskich robię marynatę. Dodaję do nich sprasowany czosnek, i oliwę. Całość mieszam w miseczce. Schab nacieram marynatą bardzo dokładnie i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą ugotowaną zimną. Schab wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go klamrą . W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście . Układam w brytfannie i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 60 minut bez przykrycia .Następnie rozcinam rękaw i wstawiam ponownie na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika nie kroje od razu schabu daje mu jeszcze 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń