Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń ze schabu idealnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą i sezonową surówką. Sos spod pieczenia można zblendować z cebulą i zredukować – uzyskasz pyszny, naturalny dodatek. Najlepiej podawać pieczeń z grillowanymi warzywami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4660
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12619
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5711
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7143
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4660
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12619
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5711
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7143
Składniki
Rozgnieć zielony pieprz w moździerzu.
Schab umyj i dokładnie osusz. Z obu stron oprósz solą oraz rozgniecionym zielonym pieprzem. Natrzyj mięso również posiekaną lebiodką i rozmarynem.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron aż się przyrumieni.
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż cebulę. Wlej odrobinę wody (ok. ½ szklanki), przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 60-80 minut, co jakiś czas polewając sosem spod mięsa. Pod koniec pieczenia możesz odkryć naczynie, by mięso się zrumieniło.
Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, a następnie pokrój w plastry.