Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń ze schabu idealnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą i sezonową surówką. Sos spod pieczenia można zblendować z cebulą i zredukować – uzyskasz pyszny, naturalny dodatek. Najlepiej podawać pieczeń z grillowanymi warzywami.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Składniki
Rozgnieć zielony pieprz w moździerzu.
Schab umyj i dokładnie osusz. Z obu stron oprósz solą oraz rozgniecionym zielonym pieprzem. Natrzyj mięso również posiekaną lebiodką i rozmarynem.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron aż się przyrumieni.
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż cebulę. Wlej odrobinę wody (ok. ½ szklanki), przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 60-80 minut, co jakiś czas polewając sosem spod mięsa. Pod koniec pieczenia możesz odkryć naczynie, by mięso się zrumieniło.
Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, a następnie pokrój w plastry.