Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie piwnym

Schab w sosie piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 17569

Dodano:

Odsłon: 10150

Danie z kuchni niemieckiej

Składniki

  • 1 kg schabu
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • pół litra jasnego piwa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera korzeniowego
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanego
  • ocet winny 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab w sosie piwnym

Przygotowanie

  1. Mięso umyłem, osuszyłem, natarłem solą i pieprzem. Do rondla wlałem piwo, włożyłem mięso, dodałem obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotowałem około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem.
    Ugotowane, miękkie mięso wyjąłem z rondla, wywar przecedziłem przez gęste sito i dodałem do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowałem.
    Gdy sos zgęstniał dodałem ocet winny. Doprawiłem do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokroiłem w plastry, włożyłem do sosu i jeszcze raz szybko zagotowałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

romir 21 stycznia 2017 Zrobiłam, zjadłam, ale szału nie ma. Mięso po godzinie gotowania jest trochę twardawe, więc trzeba je dłużej gotować. A sosu nie ma potrzeby zagęszczać mąką, bo po zmiksowaniu warzyw jest dość gęsty. Jak dla mnie danie do wypróbowania, ale na stałe do mojego jadłospisu nie wejdzie, bo nie są to moje smaki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń