Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udało mi się kupić nie rozdzielony schab z kością z młodego dzika. Przyrządziłam nadziewając go dwoma farszami. Jedną część nadziałam ekologicznymi morelami a drugą kiszoną kapustą z suszonymi grzybami, suską sechlońską i złotymi rodzynkami. Taki schab będzie się wykwintnie prezentował na świątecznym stole.
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 52
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 52
Składniki
Schab nacieram przyprawami. Odstawiam na 2 godziny do zamarynowania. Przygotowanie farszu: suszone grzyby zalewam gorącą wodą odstawiam na 10 minut. Pokrojoną szalotkę podsmażam na oleju. Dodaję suskę sechlońską, kapustę i rodzynki. Kilka minut podsmażam. Dolewam wodę spod suszonych grzybów, dodaję pokrojone grzyby, roztarty jałowiec. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą, pieprzem i sosem worcestershire. Odstawiam do wystudzenia.
W przygotowanym schabie po obu stronach kości ostrym długim nożem robię otwory przez całą długość schabu.
Do jednego otworu wkładam morele. Mocno upycham trzonkiem drewnianej łyżki.
Do drugiego otworu nakładam farsz z kapusty. Mocno upycham trzonkiem drewnianej łyżki.
Schab przekładam do gęsiarki, przykrywam. Wstawiam do piecyka nagrzanego do 200°C i piekę 30 minut.
Schab wyjmuję z piecyka, wlewam sok jabłkowy. Przykrywam i ponownie wstawiam do piecyka i piekę w temperaturze 150°C około 3 godzin, aż schab będzie miękki.
Upieczony schab pozostawiam pod przykryciem na 30 minut aby odpoczął.
Tak przygotowany schab można podawać na gorąco jak i na zimno. Sok który wytworzył się podczas pieczenia można wykorzystać np. do ugotowania bigosu.