Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab zapiekany z boczkiem i ziemniakami

Schab zapiekany z boczkiem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3003

Dodano:

Odsłon: 2216

Schab w połączeniu z aromatycznym boczkiem i pieczonymi ziemniakami tworzy sycące i bardzo smaczne danie obiadowe.

Składniki

  • Schab bez kości - 5 plastrów (ok. 500 g)
  • Ziemniaki - 6-8 sztuk
  • Boczek wędzony w cienkich plastrach - 150 g
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Marynata:
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę - 1/2 ząbka
  • Przyprawa do wieprzowiny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - po dwie szczypty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab zapiekany z boczkiem i ziemniakami

Przygotowanie

  1. Składniki na marynatę wymieszać.

  2. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i cienko rozbić. Przekroić każdy plaster na pół i posmarować marynatą.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i posypać solą i pieprzem.

  4. Na ziemniakach ułożyć plastry schabu.

  5. Na schabie ułożyć plastry boczku, tworząc kratkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi.

  6. Zapiekać potrawę w 180 st. C przez ok. 45 minut, do miękkości ziemniaków.

  7. Danie polecam podawać z mizerią lub surówką z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń