Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromatycznego schabu. U schyłku lata tradycyjną śliwkę suszoną możesz zastąpić świeżą, dodając pieczeni wyjątkowej soczystości. Schab ze świeżą śliwką smakuje wyśmienicie także na ciepło, z porcją ziemniaków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Obierz śliwki ze skórek. Owoce powinny być na tyle dojrzałe, by skórki odchodziły z łatwością, ale w razie problemów, sparz je wrzątkiem. Następnie usuń pestki. Pokrojone owoce podsmaż na patelni z dodatkiem cukru i octu balsamicznego.
Przygotuj marynatę do schabu. Połącz w naczyniu olej, miód i sos sojowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj z solą i pieprzem.
Umyj i osusz schab. Długim nożem zrób w nim wzdłuż otwór na wylot. Umieść w otworze masę śliwkową. Mięso dokładnie natrzyj marynatą, oprósz posiekanymi ziołami i owiń folią spożywczą i wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Zamarynowany schab krótko obsmaż w całości na patelni na smalcu (po kilkanaście sekund z każdej strony). Następnie umieść schab w rękawie do pieczenia i zawiąż oba końce tak, by zostało w nim nieco przestrzeni. Wykonaj też kilka niewielkich otworów w powstałym woreczku. Umieść go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika (góra-dół) na środkowy poziom. Piecz przez około godzinę. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w rękawie.