Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz schabowe, ale już ci się przejadły? Podobnie masz z plackami ziemniaczanymi? Oto coś dla ciebie! Połączenie tych dwóch wyjątkowych polskich potraw. Schab żniwiarza to soczysty i miękki kotlet w chrupiącej panierce z masy ziemniaczanej. Z pewnością zawładnie twoim podniebieniem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25059
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6150
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 489
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25059
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6150
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 489
Składniki
Schab umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go na 4-5 kotletów. Rozbij je tłuczkiem na grubość ok. 5 mm.
Oprósz je solą i pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj. Przełóż kotlety do miski i zalej majonezem. Dobrze wymieszaj, by całkowicie pokrył mięso. Zostaw na ok. 30-60 minut.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelni rozgrzej olej na wysokość ok. 1 cm.
Każdy z kotletów maczaj w mieszance ziemniaczanej, strzepując nadmiar. Wkładaj je delikatnie na patelnię, a następnie nakładaj i rozprowadzaj po łyżce ziemniaków, tworząc placek ziemniaczany na kotlecie. Smaż na bardzo małym ogniu do ścięcia górnej warstwy ziemniaków. Obróć kotlet i ponownie nałóż łyżeczkę masy. Usmaż.
Gotowe kotlety odkładaj na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Schaby żniwiarza wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut, by mięso wewnątrz na pewno nie było surowe.
Gotowe danie podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.