Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe Króla Ludwiczka

Schabowe Króla Ludwiczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 919 Ocena: 10727

Dodano:

Odsłon: 14200

Czasami zostają nam kotlety z obiadu lub uroczystość, wiadomo rozgrzewane na drugi dzień nie są już pyszne. Proponuje przykryć je sosem z pieczarkami.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 całe jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 20 dag sera żółtego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowe Króla Ludwiczka

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.( jak komuś nie zostały kotlety )

  2. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
    4. Majonez łączymy z ketchupem i łączymy z grzybami.

  3. 5. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.
    6. Wierch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
    7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

  4. 8. Kotlety gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń