Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe moczone w mleku z cebulą

Schabowe moczone w mleku z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7083

Dodano:

Odsłon: 21529

Lubicie schabowe ze schabu wieprzowego ? Dziś właśnie taki przygotowałam moczony w mleku z cebulą, jest smaczny choć nie mojego męża przysmakiem powiedział mi " nie jestem królikiem doświadczalnym aby jeść twoje wymysły, wolę tradycyjnego schaboszczaka ". Ja oczywiście zła bo pierwszy raz takiego przygotowałam i dla mnie nie był najgorszy

Składniki

  • 3/4 szklanki mleka 3,2 % (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 4 plastry schabu bez kości,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • olej lub smalec do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schabowe moczone w mleku z cebulą

Przygotowanie

  1. Zakupiony schab wieprzowy bez kości wyjąć z opakowania i pokroić w plastry po dwa centymetry, pokrojony ułożyć na ręczniku kuchennym aby ociekł z soków. Następnie każdy kawałek wkładać do woreczka i ubić tłuczkiem do kotletów z obu stron

  2. Jak już mamy ubite mięso na kotlety wtedy przygotować mleko wlać je do miski pokroić cebulę w krążki, posolić i wsypać pieprz, poukładać mięso i dokładnie wymieszać aby mięso połączyło się z mlekiem i cebulą odstawić na piętnaście minut co jakiś czas przemieszać

  3. Po wyznaczonym czasie na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni lub rozpuścić na wolnym ogniu kostkę smalcu, następnie brać plaster przygotowanego schabu z mleka, zamoczyć go w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli a następnie cały dokładnie obtoczyć w bułce tartej

  4. Na rozgrzany tłuszcz ułożyć przygotowane w jajku i bułce mięso na kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać ani nie dodawać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie odchodziła panierka od mięsa ), usmażone kotlety układać na talerzu

  5. Usmażone kotlety podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem z kotletów oraz mizerią z ogórków ze śmietaną. Obiad jest na cztery osoby ale jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie wtedy należy zużyć cały schab ja resztę jaka pozostała surowego schabu zamroziłam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 21 lipca My z chęcią będziemy królikami doświadczalnymi, bo danie wygląda pysznie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń